Ege Ambulans
Obezitenin Önlenmesinde Sağlıklı Beslenme Önerileri10/10/2018

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Özgür Demirtaş’ın kliniğinde görevli Diyetisyen Melin Yayıntaş çağın hastalığı olarak bilinen obezitenin önlenmesinde sağlıklı beslenme konusunda tavsiyelerde bulundu.

Obezitenin nedenleri

Obezitenin sağlığı bozacak şekilde vücutta aşırı yağ birikimi olduğunu belirten Diyetisyen Melin Yayıntaş, “ Obezite her yaşta görülebilen önemli bir sağlık sorunudur. Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının yüzde 15-18 ‘ini, kadınlarda ise yüzde 20-25 ‘ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, gelir durumu, medeni durum, hormonal etmenler, genetik etmenler, hareket yetersizliği, aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama, alkol ve sigara tüketimi, kullanılan bazı ilaçlar, hızlı yemek yeme alışkanlığı, fast-food (hazır yiyecekler) tüketimi obeziteye neden olan etmenler içerisinde yer almaktadır.” dedi.

Başka Hastalıklara Neden Olur

Diyetisyen Melin Yayıntaş Obezitenin tedavi edilmediğinde hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet (şeker hastalığı), karaciğer yağlanması, safra taşı, kas-iskelet sistemi problemleri, idrar kaçırma, hormonal dengesizlik (adet düzensizliği), solunum zorluğu, felç, ruhsal sorunlar, kısırlık, kanser (kadınlarda safra kesesi, yumurtalık ve meme kanserleri; erkeklerde ise kolon ve prostat kanserleri) gibi hastalıklara neden olabileceğini söyledi.

OBEZİTEDEN KORUNMAK İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

*Öğünlerinizi atlamayınız. Özellikle kahvaltı yapmadan güne başlamayınız.

*Sofrada kullandığınız yemek tabaklarının boyutunu küçültünüz.

*Mümkün olduğunca lokmalarınızı iyi çiğneyerek, yavaş yemeye özen gösteriniz.

 *Mevsiminde doğal ve taze besinler tercih ediniz.

*Gün içerisinde su tüketiminizi ihmal etmeyiniz.

*Gazlı içecekler yerine, gün içerisinde yarım yağlı süt, ayran gibi içecekleri tercih ediniz.

*Şeker- tuz tüketiminizi azaltınız.

*Et yemeklerini pişirirken ekstra yağ ilave etmeyiniz.

*Tam tahıl ürünleri tercih ediniz.

*Haftada 2-3 porsiyon kurubaklagil (kurufasulye, nohut, barbunya vb.) tüketmeye özen gösteriniz.

Beslenme Programı Kişiye Özeldir

Hazırlanan beslenme programlarının kişiye özel olduğunu belirten Diyetisyen Melin Yayıntaş, “ Yakınlarınızın uyguladığı beslenme programları size özel hazırlanmış programlar değildir. Her bireyin günlük besin gereksinmesi farklılık göstermektedir. Sağlıklı beslenme konusunda diyetisyen tarafından size özel hazırlanan programlar ile beslenmenizi düzenleyiniz. Obezite yanlış beslenme alışkanlıklarınız ile ortaya çıkan kendi tercihiniz ile sağlıklı beslenerek önleyebileceğiniz bir hastalıktır. Obezite ile savaşın sağlığınız kazansın.” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com