Ege Ambulans
Okul Çağındaki Çocukların Beslenmesi....06/09/2017

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Selda Sivaslıoğlu çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmasının yolunun bu davranışları anne ve babalarında kendinde uygulamasından geçtiğini belirtti.

Yağ ve Şeker Alımı Azaltılmalı

Çocukken edinilen yemek alışkanlıkları, yetişkin olduklarında sağlıklı bir yaşam tarzı elde etmelerine yardımcı olduğunu belirten Dr. Sivaslıoğlu, “ Sağlıklı beslenmenin önemli yönlerinden bazıları porsiyon kontrolü ve çocuğunuzun yağ ve şeker alımının azaltılmasıdır. Ayrıca, çocuğunuzun diyetindeki şeker ile tatlandırılmış içecekleri ve tuz miktarını azaltın.

Aileniz için çeşitli gıdaları seçme ve hazırlama konusunda emin değilseniz, beslenme danışmanlığı için mutlaka bir uzmana danışın. Aşırı kilolu çocuğunuza ebeveyn olarak  hiçbir zaman kısıtlayıcı diyete sokmayın. Bir başka deyişle; tıbbi sebeplerden ötürü bir doktor tarafından denetlenmedikçe, kilo vermek için çocukların hiçbir zaman kısıtlayıcı bir diyete  alınmaması gerekir.” dedi.

Ebeveynlerin çocuklarında sağlıklı beslenme alışkanlıklarını geliştirmeye yönelik öneriler

Seçim Yaptırın: Besinleri zorla yedirmeye çalışmak yerine aile bireylerinin seçim yapmalarına imkan sağlayın. Evde bulunan gıdalardan çeşitli sağlıklı besinler hazırlayın. Bu uygulama çocuğunuzun sağlıklı besin seçimleri yapmalarını  öğrenmelerinde yardımcı olacaktır. Cips, gazlı içecekler ve meyve suyu gibi sağlıksız gıdaları almayın. Yemeklerin yanına içecek olarak su servis edin.

Çocuklarınızı yavaş yemeye teşvik edin. Bir çocuk yavaş yediğinde açlık ve tokluğu daha iyi tespit edebilir. İlave yemek sunumu yapmadan önce, çocuğunuzdan, gerçekten aç olup olmadıklarını anlamak için en az 15 dakika beklemelerini isteyin.

• Yemekleri mümkün olduğunca ailecek bir arada  yiyin. Yemek saatlerini konuşmalarla ve paylaşımlarla keyifli hale getirmeye çalışın. Eğer yemek saatleri keyifsiz ise, çocuklar mümkün olduğunca çabuk masayı terketmek için daha hızlı yemeyi deneyebilirler. Bu da daha sonra ‘yemek ile stresi’ ilişkilendirmelerine neden olur.

• Çocuklarınızı yiyecek alışverişine ve yemek hazırlanmasına dahil edin. Bu etkinlikler, çocuklarınızın besin tercihleri ​​hakkında ipuçları verecek, çocuklarınıza beslenme hakkında öğretme ve çocuklarına bir başarı hissi verme fırsatı sağlayacaktır. Dahası, çocuklar hazırlanmasına yardım ettikleri gıdaları yemeye veya denemeye daha istekli olabilirler.

• Çerezler için plan yapın. Sürekli atıştırma aşırı yemek yemeye yol açabilir, ancak gün içinde belirli saatlerde planlanan atıştırmalıklar yemek zamanlarında bir çocuğun iştahını bozmadan besleyici bir diyetin parçası olabilir.

• TV izlerken yemek veya atıştırmalıktan yenilmesine izin vermeyin. Evinizin belirtilen alanlarında, örneğin yemek odası veya mutfak gibi yemek yenmesini sağlayın.Televizyonun önünde yemek yenmesi, tokluk hissinin algılanmasını zorlaştırır ve aşırı yemeye neden olabilir.

• Çocuklarınızın daha fazla su içmesini teşvik edin. Tatlandırılmış ve gazlı içeceklerin aşırı tüketimi, çocuklarda artan obezite oranları ile bağlantılıdır.

• Çocuklarınızı cezalandırmak veya ödüllendirmek için ‘yiyecekleri’  kullanmayın. Ceza olarak çocuğa yemek verilmemesi çocukta yeterince yiyecek alamayacağı endişesine yol açabilir. Örneğin, akşam yemeği yedirmeden çocuğu yatağa göndermek; çocukta ‘aç kalma’ endişesine neden olabilir ki sonuçta bu çocuklar her fırsatta yemek yemeye başlarlar. Benzer şekilde, tatlılar gibi gıdalar ödül olarak kullanıldığında, çocuklar bu gıdaların diğer gıdalardan daha iyi veya daha değerli olduğunu varsayabilir. Örneğin, sebzeleri yerlerse tatlı alacaklarının söylenilmesi çocukların sebzeler hakkında yanlış mesaj almalarına neden olur.

• Çocuğunuzun ev dışında da dengeli beslendiğinden emin olun. Örneğin okul öğle yemeği programıyla ilgili daha fazla bilgi edinin veya öğle yemeğini çeşitli yiyecekler içerecek şekilde hazırlayın. Ayrıca, restoranlarda yemek yenilecekse sağlıklı yemekleri seçin.

• Porsiyon büyüklüğüne ve içeriğine dikkat edin. Gıda etiketlerini okuyun ve doymamış yağ asidi içeren gıdaları azaltın. 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com