Ege Ambulans
Omuz hastalıklarına artroskopik yöntem09/04/2018

Özel Tınaztepe Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Çağrı Özçelik, omuz eklemi rahatsızlıklarının tedavisinde artroskopik cerrahi yöntemin önemli olduğunu belirtti. Op. Dr. Özçelik, yöntemin küçük kesilerle uygulanmasından dolayı ameliyat sonrası dönemdeki iyileşmenin açık cerrahiye göre daha kısa olduğunu vurguladı.

Artroskopinin 0,5 cm'lik kesilerden yüksek çözünürlüklü kamera yardımıyla ve özel cihazlar ile yapılan tanı ve tedavi yöntemi olduğunu anlatan Özel Tınaztepe Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Çağrı Özçelik, omuz artroskopisinin omuzun döndürücü manşet yırtıkların onarımı, tekrarlayan omuz çıkıkların tedavisi, kas sıkışmasında kemik çıkıntılarının tıraşlanması, labrum yırtıklarının tamiri ve serbest kıkırdaklarının çıkarılması gibi birçok omuz hastalıklarının tedavisinde tercih edildiğini söyledi.

“YARA İZİ YOK DENECEK KADAR AZ”

Op. Dr. Özçelik, “Omuz artroskopisi kapalı bir ameliyat yöntemidir. Açık yöntemlere kıyasla ameliyat sırasında ve özellikle ameliyat sonrası dönemde birçok avantajı vardır. Ameliyat sonrası yara izi yok denecek kadar azdır. Ayrıca hastalıkların daha detaylı görüntüleme olanağı, ameliyat sırasında doktora sağladığı rahatlık, daha az komplikasyon riski, daha hızlı iyileşme süresi, daha ağrısız ameliyat sonrası süreç, bu ameliyatın sağladığı avantajlardır. Ameliyat sonrası hasta genellikle aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilir. Hissedilebilecek hafif ağrılar basit ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir. Her ne kadar artroskopik cerrahide iyileşme süreci açık ameliyata göre çok hızlı olsa da 1 hafta dinlenme tavsiye edilir. 2-3 hafta kol askısı kullanmak gerekecektir. Ameliyattan sonra hızlı iyileşmek için doktorunuz verdiği egzersiz programını aksatmamak gerekir. İyileşme süresi hastalığa, hastalığın ciddiyetine ve kişiye göre farklılık gösterebilir. Bazı hastalarda 2-3 haftada iyileşme sağlanırken, bazı hastalarda daha uzun sürebilir” şeklinde konuştu.

SÜRESİ 1 SAAT

Omuz artroskopisinin genel anestezi ya da lokal anestezi altında yapıldığını kaydeden Op. Dr. Özçelik, ameliyat hakkında şu bilgileri verdi:

“Omuz bölgesinin özel giriş noktalarından önce kamera için 0,5 cm'lik delik açılır. Cerrah kameraya bağlı olan monitör sayesinde eklem içerisini ayrıntılı bir şekilde inceler. Kamera kat kat yakınlaştırma özelliğine sahiptir ve yüksek çözünürlüktedir. Bu sayede hiçbir detay atlanmadan tanı konulur ve aynı şekilde tedavi işlemi yapılır. Omzun başka bir bölgelerinden tedavide gerekli aparatların kullanılması için birkaç delik daha açılır. Kamera, ışık, monitör ve tedavi aparatlarını kullanarak tamir işlemi gerçekleştirilir. Ameliyatın sonunda ise çok küçük olan delikler birer dikiş ile kapatılır. Operasyonun süresi, tipine göre değişmekle birlikte ortalama 1 saat sürer.”

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com