Ege Ambulans
Omuz Rahatsızlıklarının Cerrahi Tedavisinde 22/08/2017

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özkan ortopedi polikliniklerine gelen hastaların önemli bir bölümünün omuz rahatsızlıkları ile geldiğini belirterek, “ Özellikle son yıllarda ortopedi polikliniklerinde  sık sorun yaratan ve çözüm bekleyen problemlerden bir tanesi de omuz rahatsızlıklarıdır. Omuz rahatsızlıklarını kabaca sıralandırdığımız zaman 4 ana başlıkta toplayabiliriz 1) omuz sıkışma sendromu ve rotator manşet problemleri, 2) omuz instabilitesi  3)omuz artozu ve 4) Donuk omuz ve kalsifiye tendinit. Prof. Dr. Özkan cerrahi gerektiren durumlarda uygun hastalara uygulanan artroskopik ( kapalı ) yöntemlerin hem hastalara hem de hekimlere konfor sağladığını söyledi.

Omuz Sıkışma Sendromları

Prof. Dr. Özkan, “ Omuz sıkışma sendromu ve bununla beraber rotator manşette meydana gelen yırtıklarla sık karşılaşıldığını belirterek, “ Bu hastalar omuzlarını kullandıkları zaman, Kolunu yukarıya kaldırdıklarında, baş üstü iş yaptıklarında ağrıdan şikayetçi olduklarını söylerler. Kolun kaldırılması sırasında oluşan agrı en sık bulgudur. Özellikle kadınlar sutyenlerini ilikleme sırasında ağrıdan şikayetçi olduklarını belirtirler. Gece ağrısı ve problemli omuzları üzerine yatmakta problem en sık şikayetlerdir. Bu hastaların ayrıntılı muayenelerinin yapılması gerekmektedir. Muayenede problemin nerede olduğu, eklemin içerisinde mi, tendonda mı problem var bunun ortaya konulması gerekiyor. Boyun problemlerinin de omuz ağrısına neden olabileceği unutulmamalıdır. Muayene sonrasında filim, gerekirse ultrason veya manyetik rezonans görüntüleme (MR) ile tanı konulur. Özellikle iyi bir radyografi ve beraberinde ultrason veya MR ile subakromiyal sıkışma olup olmadığı, rotator manşetin yırtık olup olmadığı belirlenebilmektedir.  Hastanın tanısı konduktan sonra, fizik tedavi programı ilk olarak uygulanan tedavi yöntemidir. Fizik tedavi ile beraber ağrı kesici ilaçlarla agrıyı gidermek yönünden destek tedavisi yapılabilir. Bazı durumlarda omuzda ödem  ve hastada ağrı çok belirgin ise hastalara subakromiyal kortizon enjeksiyon yapılabilmektedir. Fizik tedavi programı sonrası fayda görmemiş ve rotator manşeti yırtık olan hasta grubunda; kapalı yöntem denilen artroskopik cerrahi ile tedavi uygulanabilir.

Artroskopik Yöntem  Konforu:

Son yıllarda teknolojinin ilerlemesi ile artroskopik cerrahi tekniklerinin çok geliştiğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Özkan, “ Buna bağlı olarak ta daha önce dizde kullandığımız artroskopik yöntemleri diğer eklemlerde de kullanıyoruz. Son yıllarda ; özellikle omuz ekleminde artroskopik yöntemle tedavi artık standart bir tedavi haline gelmiştir. Ayrıca el bileği, kalça, dirsek ekleminde hem tanı hem tedavide kapalı yöntemler kullanılabilmektedir.  Omuz bölgesindeki problemlerde artroskop adı verilen cihazla omuz ekleminin içerisine giriliyor. cihazın ucundaki kamera sayesinde görüntü ekrana düşüyor ve bu şekilde eklemin içini çok daha detaylı inceleyebiliyoruz. Yine özel aletlerle küçük deliklerden girilerek bu bölgedeki problemleri tedavi edebiliyoruz. Burada amacımız sıkışma olan bölgenin gevşetilmesi ve açılması ayrıca yırtık olan tendonun tazelenerek tekrar orijinal yerine dikilmesidir.

Bu yöntem sayesinde, hastanın hastanede kalış süresi kısalmaktadır. Sabah ameliyat olan hasta herşey yolundaysa akşam taburcu olabiliyor ya da sadece bir gece hastanede yatıyor. Hastanın iş ve sosyal hayata dönüşü daha hızlı gerçekleşiyor. Hastaların fizik tedavi süreçleri daha hızlı işliyor ve hasta ameliyat sonrası dönemde daha az ağrı hissediyor.

Öneriler

Omuz rahatsızlıklarına karşı önerilerde bulunan Prof. Dr. Mustafa Özkan, “ Zorlamalı hareketlerden kaçınılmasını, baş üstü iş yapan kişilerde omuz probleminin daha sık görüldüğünü belirtti. Ayrıca vücut geliştirmeye giden kişilerde; uygun olmayan ağırlıkların altına girmeleri ve uygun olmayan egzersiz programlarını uygulamaları nedeniyle omuz rahatsızlıkları oluşmaktadır. Yeterli ve bilgili kişilerce kişiye özel programların verilmesi bu tür problemlerin oluşmasını azaltacaktır. Bilgisayar başında çalışan kişilerde kürek kemikleri hareketlerinde bozulmalar ve postür bozuklukları gelişmektedir. Bu kişilerde omuz ağrıları sık görülmektedir. Bu tür hastalarda aktivite modifikasyonu ve uygun postür egzersizleri ve kürek kemiğine yönelik güçlendirme programları ile problem büyük ölçüde düzeltilebilmektedir.

 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com