Ege Ambulans
Omuzlarda Oluşan Kas Yırtıklarına Dikkat28/01/2021

Omuz ekleminde rotator manşet adı verilen dört kas ve tendonlarından oluşan kas grubunun yer aldığını belirten Op. Dr. Bora Şerifhan Alpaydın, “ Bu kas grubu omuz ekleminin stabilitesini sağlar ve kolun rotasyonel hareketlerini yaptırır. Omuz eklemi vücudun en aktif eklemlerinden biri olması nedeniyle travmalara açıktır. Rotator manşet yırtıkları genellikle kırk yaş üstü bireylerde görülür. Daha çok tendon aşınma ve yıpranmalarına bağlı kronik tekrarlayıcı travmalar zemininde gelişmekle birlikte, akut travma veya spor yaralanmalarına bağlı olarak genç bireylerde de görülebilir. Rotator manşet yırtıkları için bazı risk grupları vardır. Sürekli tekrarlayan omuz hareketleri gerektiren golf, tenis, kürek çekme gibi sporları yapan bireyler ile kolun omuz hizası üzerinde çalışmasını gerektiren boyacı, tavan işçiliği gibi mesleklerde çalışan kişiler risk altındadır” dedi .

Omuz kas yırtıklarının belirtileri hakkında bilgiler veren Op. Dr. Alpaydın, “ Omuz ağrısı, hareket kısıtlılığı ve gece ağrılarına bağlı olan oluşan uyku bozuklukları omuz kas yaralanmalarının en sık görülen belirtileridir. Omuz ağrısı özellikle gece etkilenen omuz üzerine yatmakla artar. Ağrı omuzla dirsek arasındadır. Kolun kullanımını gerektiren saç taramak, başı yıkamak, giyinmek gibi günlük yaşam aktiviteleri ağrılıdır ve zorlukla yapılır.

Rotator manşet yırtıkları tanısında röntgen grafileri, ultrasonografi gibi yöntemlerden yararlanmakla birlikte, günümüzde en sık kullanılan tanı yöntemi MRI (manyetik rezonans)’dır. MRI ile yırtığın yeri, derecesi, etkilenen kas sayısı, omuz eklemindeki aşınma miktarı tespit edilebilir” dedi.

Tedavi Yöntemleri

Omuz kas yırtıklarının tedavisinin konservatif (cerrahi dışı) ve cerrahi tedavi yöntemleri olarak ikiye ayrıldığını belirten Op. Dr. Bora Şerifhan Alpaydın, “ Tedavi planlanırken hastanın şikâyetlerinin başlangıç süresi, şiddeti, hastanın yaşı, mesleği, yaşam tarzı ve hastanın beklentileri gibi birçok faktör göz önünde bulundurulmalıdır” dedi.

Cerrahi Dışı Tedavi: Konservatif tedavide amaç, ağrının giderilmesi, omuz hareket açıklığının sağlanması, omuz kaslarının güçlendirilmesidir. Erken dönemde aralıklı soğuk uygulama ve beraberinde ağrı azaltıcı ve iltihap giderici ilaç tedavileri uygulanabilir. Ağrının şiddetli ve hareket kısıtlılığının belirgin olduğu durumlarda eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir. Bu dönemde ağrıyı arttırmayacak şekilde egzersizlere başlanması tavsiye edilir.

Omuz kas yırtıklarının tedavisinde fizik tedavi yöntemlerinden de yararlanılır.  Omuz bölgesi kaslarının kuvvetlendirilmesi için uygun egzersiz programlarına başlanır ve devam edilir.

Cerrahi Tedavi: Konservatif tedavilerden yarar görmeyenler ve tam kat kas yırtığı olanlar için cerrahi tamir yöntemleri gündeme gelebilir. Cerrahi tedavi artroskopik yöntemle veya açık olarak yapılabilir. Operasyon sonrasında eklem hareket açıklığının geri kazanılması ve bölgedeki kasların kuvvetlendirilmesi için egzersiz tedavisine devam edilmesi gereklidir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com