Ege Ambulans
Önce Sağlık Kontrolü Yapılmalı Sonra Doğru Spor Salonu Seçilmeli01/02/2018

Vücut Antrenörlüğü ile başhekimliği bir arada yürüten Özel Ege Şehir Hastanesi Başhekimi Dr. Volkan Ertuğrul, kişinin spora başlamadan önce mutlaka tam teşkküllü bir hastanede sağlık kontrollerini yaptırmasını gerektiğinin altını çizdi.

Milli hakem, dünya vücut şampiyonu Özel Ege Şehir Hastanesi Başhekimi  Uzm. Dr. Volkan Ertuğrul, sahibi olduğu Ares Gym spor salonunda vücut antrenörlüğü  yapıyor. Özel Ege Şehir Hastanesi ile işbirliği içinde olan Ares Gym spor salonu, salona gelen kişileri hastaneye yönlendirerek  sağlık kontrollerinin yapılmasını öneriyor. Şeker- tansiyon- troid hastalığı, eklem rahatsızlığı gibi durumlarda kişinin egzersiz planını bu durumları göz önüne alarak oluşturuyorlar. 

Spora Başlamdan Önce Sağlık Kontrolleriniz Yaptırın

Özel Ege Şehir Hastanesi Başhekimi  Uzm. Dr. Volkan Ertuğrul: ''Spora başlamadan önce mutlaka tam teşekküllü bir hastaneden bir rapor almanız gerekir, bunu kendiniz için yapmalısınız. Spor yapıyorum, yediklerime dikkat ediyorum ama kilo veremiyorum dediğiniz zaman kişinin troidlerinde bile sorun olabilir. Bu yüzden kişiyi mutlaka hastaneye yönlendirmeniz gereklidir. Hastaneye gidildiği zaman dahiliye, diyetisyen hatta endokrin bölümüne muayene olabilirsiniz. Herhangibir rahatsızlığınız yoksa spor salonuna gelip diyetisyen ve antranörün  verdiği diyetle beraber sporunuza başlar ve 1 ay içerisinde etkisini görmeye başlarsınız. 1 ay içerisinde haftada 4 gün 45 dakikadan fazla idman yapma konumuna gelmeniz gerekir. 0-1 aylık dönem vücut fonksiyonlarını egzersize alıştırma dönemidir. 1-3 ay arası kişinin yavaş yavaş yağ oranını azaltmak, 3'üncü aydan sonra ise kişi daha fazla zayıflamak yada kas oranını arttrımak istiyorsa ona göre yapılacak hareketler belirlenmelidir'' dedi.

Spor Salonu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

''En doğru spor salonu kişinin evine en yakın olan spor salonudur. Spora başlamak değil spora devam etmek önemlidir'' ifadesinde bulunan Başhekim Dr. Volkan Ertuğrul sözlerine şöyle devam etti: '' Doğru spor salonunu seçmek büyük önem taşımaktadır. Spor salonu seçerken ilk olarak düzenli bir şekilde gidip kendinizi rahat  hissedeceğiniz bir yer olmasına dikkat etmelisiniz. İşten önce veya sonra gidecekseniz, spor salonunun açık olduğu saatleri öğrenin. Spor salonunun alt yapısı ve içeride çalışan kişilerde önemlidir. Beden Eğitimi Yüksek Okulu mezunu yada en az ikinci düzey antrenörlük sertifikası olan biri olması gereklidir. İkinci düzey antrenörün üstünde de bir antrenör olmalıdır. Spor salonunda kullanılan aletler, hijyen ve temizlik de olması gerekenler arasındadır. Kişiye özel bir program yazılmalıdır. Kişi, belli zaman aralıklarıyla da yağ ve vücut ölçümleriyle kontrol edilmelidir. Sonuçlara göre gerekli değişiklikleri de kişiye özel yapmalıyız. Spor hareketlerini yaparken hangi aleti, nasıl kullanacağınız gösterilmelidir. Doğru ısınma ve idman hareketleri belirlenmelidir. Bunlar kişinin verimliliğini arttırır.''

Protein tozu zararlı mıdır?

Protein tozu tek başına içilirse zararlıdır ama egzersizle bereber kullanılırsa ve arkasında Tarım Köy İşleri Bakanlığı onayı varsa zararlı değildir. Protein tozlarını dikkatli kullanmak gerekir. Bunların hepisnin bir zamanlaması ve ölçüsü var. Protein tozu ilaç değildir, bir beslenme ürünüdür. Alamadığımız proteini bu ek gıdadan alıyoruz. Günde yoğun idman yapıp, 2 bin-3 bin kalori harcayabiliyoruz, bunun yerine aldığımız kalorinin de nitelikli olması gerekli, karbonhidratı zayıf proteini yüksek olmalı ki kaslar korunsun yağ azalsın. Bunun için ilk olarak dahilye uzmanına gitmek gerekir, böbrekler kontrol edilmeli, tansiyon veya şeker hastalığımız var mı baktırmalıyız. Bu hastalıklar yok ise 15 yaşın üstünde bir genç, Tarım Bakanlığı onaylı protin tozunu, uzman kontrolünde idmandan yarım saat önce ve sonra, kilosuna göre ayarlayarak , günde 2-3 litreden az su içmemek şartıyla kullanabilir. Protein tozunu bilinçli tüketmek önemlidir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com