Ege Ambulans
ÖNCE SAĞLIKTA KALİTE10/09/2019

Medical Park İzmir Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Fonksiyonel Tıp Uzmanı Op. Dr. Zafer Beken, Türkiye Kalite Derneği KalDer İzmir Şubesi’nin davetlisi olarak İzmir Hilton Oteli’nde 27 Ağustos Salı günü “Yaşam Kalitesinde Sağlıklı Olmak” konulu bir seminer verdi.

Sağlıklı yaşamın olmazsa olmaz kurallarını ve fonksiyonel tıbbı anlatan Beken, sağlıklı ve riskli gıdalar üzerinde durdu. Yediklerimizin yaşam kalitemizi belirlediğini söyleyen Zafer Beken, izleyicilere tüketmeleri gereken sağlıklı gıdalardan örnekler verdi. Beken’e göre hayatımızda daha çok yer vermemiz gereken ürünler şöyle:

SEBZELER: (Çiğ veya az pişmiş tercih edilmeli). Brokoli, lahanagiller, semizotu, dereotu, kırmızı pancar, pazı, enginar, domates, salatalık, maydanoz ve diğer doğal yetişmiş sebzeler.

MEYVELER: Zeytin, avakado, limon, dutsu meyveler (Böğürtlen, yaban mersini, kızılcık, karadut...) öncelikli tercih edilmeli.

BALIK: Doğal deniz ve tatlı su balıkları. Sardalya, hamsi, mezgit, uskumru, lüfer, levrek, dil balığı, doğal somon, alabalık vb.

ET: Çayırda otlatılmış keçi, kuzu ve sığır. Köy tavuğu, hindisi, av hayvanları

BİTKİSEL PROTEİNLER: Nohut, mercimek, bezelye, deniz yosunları, arı poleni.

YAĞLAR: Naturel soğuk sıkım sızma zeytinyağı, doğal köy tereyağı, işlenmemiş organik hindistancevizi yağı, avakado yağı, organik keten tohumu yağı, çayır hayvan yağları.

KURU YEMİŞLER: Mutlaka çiğ olarak tüketilmelidir. Ceviz, kenevir tohumu, susam, kabak çekirdeği, pikan cevizi, makademya fındığı.

İÇECEKLER: Sebze suları, doğal kaynak ve maden suları, yeşil çay, poşetlenmemiş bitki çayları, Hindistan cevizi suyu.

BAHARATLAR: Zerdeçal, karabiber, tarçın, acı biber, sumak, zencefil, kişniş, karanfil, kimyon, nane, kekik, biberiye ve diğer baharatlar.

SAĞLIĞA ZARARLI ÜRÜNLER!

Fonksiyonel tıp uzmanı Op. Dr. Zafer Beken dikkat etmemiz gereken sağlıksız ürünleri de şöyle sıraladı:

TAHIL: Buğday, mısır, arpa, çavdar, yulaf vb.

ALKOL: Miktar ne olursa olsun son bilimsel yayınlar alkolün sağlık açısından problem oluşturduğunu göstermektedir.

SÜT ÜRÜNLERİ: Endüstrinin gelişmesi ile maalesef süt ürünleri sağlık açısından ciddi sorunlar oluşturan gıda gurubunda listenin üst sıralarına yükselmiştir.

ENDÜSTRİYEL BEYAZ VE KIRMIZI ET: Çiftlik tavuğu, balığı, yemle beslenen sığırlar, salam, sosis, sucuk, pastırma sağlıksızdır.

MEYVELER: Kavun ve karpuz başta olmak üzere tatlı meyvelerden uzak durmak gerekiyor.

BİTKİSEL PROTEİNLER: GDO'lu soya fasülyesi ve bunu içeren ürünler sağlık açısından risk oluşturmaktadır.

YAĞLAR: Trans yağlar, margarin, pamuk yağı, mısır yağı, ayçiçek yağı tüm işlenmiş yağlar sağlıksızdır.

İÇECEKLER: Tüm aromalı, tatlandırılmış ve gazlı içecekler. (Kola, meyve suları, alkollü içecekler, asitli içecekler, işlenmiş kahve, kafeinli içecekler)

KURUYEMİŞLER: Kavrulmuş ve işlenmiş tüm kuruyemişler sağlıksızdır. Mutlaka çiğ yenmelidir. Ay çekirdeği, fıstık, kaju, yer fıstığı ve fındık enflamatuar etkisi nedeniyle ilk tercih olmamalı.

TATLANDIRICILAR: Şeker, fruktoz şurubu, aspartam, sakarin, sukraloz, neotam, asesülfam potasyum.

Zafer Beken ayrıca gıdaların yanında düzenli fiziksel egzersizler, düzenli ve yeterli uykunun da insan sağlığı için gerekli olduğunu vurguladı. Çok sayıda izleyicinin katıldığı etkinlikte Beken’e katkılarından dolayı KalDer İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Senem Kılıç tarafından bir teşekkür plaketi verildi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com