Ege Ambulans
"Önlenebilir risklerin bilinmesi ve bunlardan kaçınılması meme kanserini önleyebilir"06/09/2021

Özel İzmir Gazi Hastanesi’nde hasta kabulüne başlayan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Karagülle, her 8 kadından birisinin hayatının bir bölümünde meme kanseriyle karşılaştığını belirterek, “Meme kanserinden korunmak için; önlenebilir risklerin bilinmesi ve bu riskleri en aza indirmek için gerekli önlemlerin alınması gerekir” dedi.

Meme kanserinin kadınlarda sık görülen kanser tipi olduğunu belirten Op. Dr. İbrahim Karagülle, “ Her 8 kadından birisi hayatının bir döneminde meme kanseriyle karşılaşmaktadır. Meme kanserinde risk faktörlerini sayacak olursak birinci sırada aile öyküsünün olması yer alır. Yani anne, teyze, kız kardeşlerde meme kanseri saptanmış kadınlarda risk yüksektir. Ayrıca hiç doğum yapmamış kadınlarda da risk yüksektir. Bunların yanında önlenebilir risk faktörleri de vardır. Bunlar; sigara ve alkol tüketimi, doğum kontrol hapı kullanımı, yağlı diyet, şişmanlık, menopoz sonrası hormon kullanımı, spor ve egzersizden uzak yaşam biçimi olarak sayılabilir” dedi.

Ağrısız Kitlelere Dikkat

Meme kanserinde sık rastlanan bulgunun memede ağrısız kitle saptanması olduğunu belirten Op. Dr. Karagülle, “ Ayrıca meme başında içeri çökme, meme üzerinde gamze şeklinde çöküntü, meme başı akıntısı, meme cildinde portakal kabuğu görünümü de bulgular arasındadır. Tanı yöntemlerini sayacak olursak öncelikle belli aralıklarla kendi kendini muayene, şüphe halinde vakit kaybetmeden bir genel cerrahi uzmanı muayenesi ardından meme ultrasonografisi, mamografi ve gerektiğinde iğne ile veya açık biyopsi uygulanması ile kesin tanı konulmaktadır” diye konuştu.

Başarılı Tedaviler Arttı

Meme kanserinin erken tanı konduğu ve gerekli tedaviler yapıldığında yüzde 100’e varan iyileştirilebilen bir hastalık olduğunu söyleyen Op. Dr. İbrahim Karagülle, “ Başlıca tedavi şekli cerrahi olup artık günümüzde meme koruyucu cerrahi uygulanmakta ve hasta memesini kaybetmeden herhangi bir kozmetik sorun yaşamadan sağlığına kavuşmaktadır. Cerrahi sonrasında da radyoterapi ve kemoterapi tedavileri eklenerek tedavideki başarı yüzde 100'lere ulaşmaktadır”şeklinde konuştu.

Önlemleriniz Alın

Op. Dr. İbrahim Karagülle, “ Meme kanserinden korunmak için ; önlenebilir risklerin bilinmesi ve bu riskleri en aza indirmek için gerekli önlemlerin alınması gerekir. Yani; aşırı yağlı beslenmemek, alkol ve sigaradan uzak durmak, doğum kontrol hapları kullanmamak, düzenli fizik egzersiz yapmak, özellikle aile öyküsü olan kadınların düzenli doktor kontrolünde olması,40 yaş sonrası yıllık mamografi takibinin yapılması meme kanserinden korunmada çok etkilidir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com