Ege Ambulans
Ortodontik Tedavide başarı için erken teşhis önemli05/05/2017

Ortodonti Uzmanı Dt. Ertaş, “Sağlık ve güzellik ağızdan ve dişten başlar” dedi

Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Elif Ertaş ortodontik tedavinin dişlerdeki ve çenelerdeki bozuklukları düzelterek dişlerin ve çenelerin sağlıklı gelişmesini sağladığını ve bu gelişmenin kişinin yüz yapısının da daha iyi bir şekilde olmasını sağladığını kaydetti. Ertaş, ortodontik tedavide başarı için erken teşhisin önemli olduğunu belirterek, “ bazı özel durumlar dışında tüm daimi dişlerin sürmesini beklemek tedaviye başlamak için geç kalınmasına neden olabilir” dedi. Diş hekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra ortodonti uzmanlığı için dört yıllık bir eğitimden geçerek uzmanlık belgesi ve yetkisinin alındığını vurgulayarak, ortodonti uzmanının tedavi için seçilmesi gerektiğini açıkladı.

Tedavide Geç Kalınmamalı

Ailelerin çocuklarını 6 yaşından itibaren yılda en az bir kez ortodontik kontroller için uzman diş hekimine götürmesi gerektiğini belirten Diş Hekimi Elif Ertaş, “ Bu muayene sırasında gerekli görülürse tüm dişlerin kontrol edilmesine olanak sağlayan panaromik röntgen, yüz ve çene bölgesinin incelendiği sefalometrik röntgen istenebilir. Bu görüntülemelerin ardından hekiminiz bir bozuklukla karşılaşırsa sizi uygun tedavi için yönlendirecektir. Özellikle sürme zamanı geçtiği halde ağızda yerini almamış dişler, mutlaka röntgenle kontrol edilmelidir.Tedavi hastanın sıkıntısına göre değişmektedir. Kemiksel bir problem varsa ve dişlerini kapanışında önemli bir sıkıntı yaratıyorsa 8 yaşından önce erken dönemde de tedaviye başlanabilir. Fakat ortodontik tedavi için ideal süre süt dişlerinin yeni değiştiği 8-10 yaştır. Ancak her hasta için doğru zaman muayne sonucunda belirlenmelidir.

Tedaviye Geç Kalınmamalıdır

Tedaviye geç kalınmaması gerektiğini belirten Dt. Ertaş, “Ergenlik dönemiyle birlikte kemik gelişimi tamamlandığı için zaman kemiksel problemi olan hastalarda geç kalınmasına neden oluyor. Özellikle; yüzünde asimetrisi olan,  üst çenesi çok öndeymiş gibi ya da alt çenesi çok öndeymiş gibi görünen hastalar, ağzını kapattığında dişleri birbirine tam olarak değmeyen, aralık kalan hastalar, dişi ters kapanan hastalar, üst çenesinde darlık olan hastalar ileride bu durumdan zarar görüyorlar. Çünkü kemik gelişimi bittikten sonra bu hastaların cerrahisiz bir şekilde, sadece tedavi ederek ya da tel takarak düzeltmek mümkün değil. Bu gibi hastalarda ortodontik tedavi ile birlikte plastik cerrahların uyguladığı bir ameliyat gerekiyor.

Ortodontik tedaviyi Ortodonti Uzmanları Yapmalıdır

Ortodontik tedavinin bu tedavi için uzmanlık eğitimi almış ve sağlık bakanlığından onaylı uzmanlık belgesi olan ortodonti uzmanı tarafından yapılması gerektiğini belirten Ortodonti Uzmanı Elif Ertaş, “ Tedavi çok basit gözükse bile bizim aldığımız eğitim sonucu tedavi sırasında fark ettiğimiz çok önemli problemler olabiliyor. O yüzden bence her zaman sağlık, alanında uzman hekimlere emanet edilmeli. Ortodonti, alanı çok geniş bir tedavi yöntemidir. Hastalara alanında uzman hekimlerin müdahale etmesi gerektiği Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’nin 27. Maddesi ile de güvence altına alınmıştır. Bu madde de “ Bu Yönetmelik hükümlerine göre uzmanlık belgesi almayanlar, hiçbir yerde ve şekilde uzmanlık unvan ve yetkisini kullanamazlar.” yazıyor. Bu yüzden hastaların tedaviye başlamadan önce hekimlerini iyi araştırmaları gerekmektedir. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz. Nasıl ki tıp eğitimini bitiren hekimler ihtisas yaparak Kardiyoloji, KBB, Göz Hastalıkları gibi bir branş seçiyorlarsa, diş hekimliğinde de Ortodonti böyle bir uzmanlık alanıdır .” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com