Ege Ambulans
Pandemi Döneminde Lazer Göz Ameliyatlarına İlgi Arttı10/05/2021

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Halil Hüseyin Çağatay Covid–19 pandemisi sürecinde maske kullanımından dolayı gözlüklerde oluşan buğulanma sebebiyle göz çizdirme adı ile bilinen lazer göz ameliyatlarına taleplerin arttığını belirterek, “ Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs sebebiyle gözlük takan birçok kişi maske kullanırken gözlüklerin buğulanmasına çözüm olarak lazer göz ameliyatlarına yöneliyorlar” dedi.

Her Hasta Lazere Uygun Değildir

Lazer göz ameliyatında işlemin tamamen bıçaksız olup dikiş de kullanılmadığını belirten Doç. Dr. Hüseyin Çağatay, “ İşlem sırasında, önceden uygulanan anestezik göz damlaları sayesinde herhangi bir ağrı hissetmezsiniz. Her hastanın gözü lazer ameliyatı için uygun değildir. Ameliyat sonrası iyi bir görme için detaylı bir göz muayenesi gerçekleştiriyoruz ve riski olan hastaları ameliyat etmiyoruz, yani her hasta maalesef bu tedaviye uygun olmamaktadır. Detaylı bir muayene sonrasında bu ameliyata uygunluğa karar verilebilir. Lazer göz ameliyatına uygun olmayan kişiler için ise akıllı mercek tedavisi veya kontakt lens kullanımı gündeme gelebilir. Ayrıca gözlük camlarının buğulanma engelleyici cam kaplaması ile buğulanma sorunu büyük oranda giderilebilir” dedi. 

Gözlüksüz Bir Yaşam

Uygun hastalara uygulanan lazer ameliyatının kısa bir müdahale sonrasında göz kusurlarının tedavisi ve gözlüksüz bir yaşam imkanı sağladığını kaydeden Doç. Dr. Çağatay, “ Böyle bir ameliyat öncesinde mutlaka pandemi şartlarına uygun olarak detaylı bir değerlendirme gerçekleştiriyoruz. Bu ameliyat için hastanede kalmanız gereken süre ortalama olarak 30 dakikaya indirilmiştir. Lazer göz ameliyatı yaptırmak isteyen kişilerin 18 yaşını doldurmuş olması yeterli olsa da başka faktörler de vardır. Göz gelişimi devam ettiği sürece görme kusurlarının cerrahi olarak giderilmesini önermiyoruz.  Bunun yanı sıra miyopide 10 dereceye kadar, astigmatizm ve hipermetropide 6 dereceye kadar düzelme sağlayabiliyoruz. Lazer göz ameliyatı, her iki göze de uyuşturucu (lokal anestezik) göz damlası uygulamasıyla başlar. Bundan sonra, bir flep yani katman oluşturmak için bir femtosaniye lazer kullanılır.

Hızlı İyileşme Süreci

Lazer göz ameliyatı yapılan hastaların  2 – 3 gün içerisinde net görmeye başlayıp normal hayatlarına dönebildiklerini kaydeden Doç. Dr. Hüseyin Çağatay, “ İlk birkaç gün ağrı veya batma şikayeti olabilir. Bu şikayetler yapılan ameliyatın tipine göre değişmektedir.

Operasyon sonrasında dikkat edilmesi gereken konular genel olarak darbelere karşı gözleri korumak, kontrolleri aksatmamak, gözü yüksek ışıktan korumak ve göz hijyenini sağlamak şeklinde olacaktır. Ancak gerçekleştirilen operasyon türüne ve uygulanan tekniğe göre kişinin uyması gereken durumlar değişiklik gösterebilmektedir. Lazer göz ameliyatı olmak isteyen kişiler mutlaka yapılan tetkik ve muayene bulgularına ait raporlarını saklamalıdır. Bu raporlar hayatınızın geri kalanında uygulanacak tüm tedavilerde gerekli olabilmektedir. Ameliyat ve muayeneden önce 2 hafta boyunca lens kullanmayınız. Ameliyat sonrasında önerilen damlaların düzenli olarak kullanılmasına özen gösteriniz. Lazer de olsa her işlemin mutlaka riskleri olabileceğini bunlardan korunmak için, bu kurallara uymanızın çok önemli olduğunu unutmayınız. Lazer göz ameliyatının riskleri ve sizin için önemli olabilecek kişisel faktörlerin bir muayene ile değerlendirilmesi uygun olacaktır” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com