Ege Ambulans
Parkinson Hastalığında Fizik Tedavi24/10/2017

İsmail Atabek Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Mesul Müdürü Fizik Tedavi Uzmanı Dr. İsmail Atabek Parkinson hastalarına uygulanan rehabilitasyon programları hakkında bilgiler verdi.

Parkinson hastalığında semptomların tipik olarak bir ekstremite de veya bir tarafta başladığını belirten Dr. İsmail Atabek, “ Zamanla diğer ekstremitelere ve gövdeye yayılır. Hastalık sinsi ilerler ve hastayı giderek yatağa bağlı duruma getirebilir. Kas inciklerinde genişleme, egzersiz sırasında kasta ATP düzeyinde azalma ve sistemik mitokondriyal fonksiyon bozukluğu ortaya çıkar. Kaslar azalmış mekanik etkinlik nedeniyle normale göre iki kat daha fazla iş yapar. Dolayısıyla çabuk yorulur. Hastalığın şiddeti her vakada kişiye özeldir.” dedi.

Parkinson rehabilitasyonu

Yürüme bozuklukları ve konuşma bozukluklarının parkinsonun temel klinik bulguları arasında olduğunu belirten Dr. İsmail Atabek, “ Parkinson hastalığında rehabilitasyon tedavisinin amacı komplikasyonları önlemek ve mevcut fonksiyonları devam ettirmek olmalıdır. Rehabilitasyon çalışmalarında nörolojik kayıpların geri döndüğü henüz gösterilememiş olsa bile hastalığın sakatlık evresine geçiş süresi uzatılabilmektedir.

Rehabilitasyon programı

Rehabilitasyon programlarında çeşitli uygulamaların olduğunu söyleyen Dr. İsmail Atabek, “ Bunlar fonksiyonel bozuklukların tedavisi, yardımcı cihazların sağlanması, ev egzersiz programlarının verilmesi ve alternatif yaklaşımlar doğrultusunda bilgilendirme olarak özetlenebilir.  Ayrıca hastalık süreci, özgün tedavi ve egzersizlerin amacı hakkında hasta ve ailenin eğitimi şarttır. Hastalar destek gruplarına katılma ve danışma hizmeti sağlanması konusunda desteklenmelidir. Periyodik tıbbi rehabilitasyon izlenimi yapılarak engelliliğin önlenmesi ve bunla beraber çevresel güvenlik düzenlenmesi şeklinde planlamalar yapılması gerekir. Kliniğimizde uyguladığımız farklı egzersiz programları ile parkinson hastaları belirgin bir geri dönüş alabilmektedir.”  

 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com