Ege Ambulans
Periferik Arter Hastalığı Kanser Kadar Tehlikelidir02/10/2018

Özel Gaziemir Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Taştan, “Toplumda kişiler özellikle akciğer kanseri gibi bir hastalıkla karşılaştıklarında ciddi endişelere kapılırlar. Oysaki Periferik arter hastalığı akciğer kanserinden daha tehlikeli bir hastalıktır. Yapılan birçok takip ve gözlem çalışması göstermiştir ki, periferik arter hastalığının ölüm riski, akciğer kanserinin ölüm riskinden daha fazladır.” dedi.

Periferik Arter Hastalığı Nedir?

Periferik Arter Hastalığı hakkında bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Ahmet Taştan, “ Ateroskleroz dediğimiz kalbin etkilendiği damar hastalığının anatomik olarak farklı bir bölgede bulunmasıdır. Periferik arter hastalığı olarak kastettiğimiz daha çok alt ekstremite ve üst ekstremitedeki atardamarların tıkayıcı hastalıklarıdır.  Her iki kola besleyen ana damarlardaki tıkanıklıklar daha seyrek olan ama yine bu hastalık grubunda olan hastalık grubudur. Günlük pratiğimizde daha yoğunlukta periferik arter hastalığı olarak kabul ettiğimiz hastalık grubu bir ya da her iki ayağın beslenmesinden sorumlu olan atardamarların kasık bölgesinin hemen üstünden başlayıp ayak başparmağına kadar uzanan hastalıktır.”

Yürüyüş Mesafesi Kısalır

Periferik arter hastalığının gerek hastalığın oluşumu açısından riskli bir hastalık olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Taştan, “ Hastalık bulunduğu bölge ve beslediği doku miktarına göre artar. Periferik arter hastalığının şikâyetleri arasında kişinin günlük aktivitesini yaparken belirli bir mesafe yürüdüğünde bir veya iki ayağında oluşan ağrıdır. Bu hastalığın neticesine göre uzun mesafede bir ya da iki km bir oluşan ağrı olur ve dinlenince geçer. Daha sonraki aşamada ağrı mesafesi gittikçe azalmaya başlar ve 500 metrelere kadar düşer. 500 metre ve daha aşağıya gelen ayak ağrıları artık hastalığın ileri safhaya geldiğini ve mutlaka tedavi edilmesi gerektiği anlamına gelir.  

Organ Kaybı Oluşabilir

Kritik ayak hastalığı dediğimiz tabloda ise hastadaki hastalık o kadar ilerler ki kişi istirahat halinde ayaklarında ağrı hissetmeye ve ayağında renk değişiklikleri oluşmaya başlar. Bu hastalık eğer tedavi edilmezse organ kaybı ile sonuçlanabilir. O yüzden yürüyüş mesafesi 500 metre altına düşen hastalar mutlaka bir uzmana başvurmalıdır.

İlk İş Sigarayı Bırakmak

Periferik Damar Hastalığı tedavisinde birinci kuralın sigarayı bırakmak olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Taştan, “  Bu hastalıkta ilaçla tedavi, anjiyo balon işlemi yada ameliyat yapılsın kişi sigarayı bırakmadığı sürece bu tedaviler başarıya ulaşamaz. Tansiyon, kolesterol gibi eşlik eden hastalıklar kontrol altına alınmalıdır. Tedavi 3 aşamadadır. İlaçla tedavi, balon stent işlemi ve ameliyat. Günümüzde teknolojinin çok gelişmesi nedeniyle artık çoğu hastamızı organ kaybı olmadan ameliyatsız tedavi edebiliyoruz. O yüzden hastalığın tanınması, evrelendirilmesi, kişinin yaşam şeklinin düzenlenerek uygun tedavi edilmesi, ölüm riskini azaltmak, organ kaybını azaltmak açısından oldukça önemli. Bu hastalık tanısı kolay konabilen ve rahat tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com