Ege Ambulans
Polikistik Over Sendromunda Güncel Tedavi Yaklaşımları10/09/2019

Polikistik Over Sendromu’nun genellikle 16-35 yaş kadınlarda görüldüğünü belirten ÖZel İzmir Gazi Hastanesi’nden Op. Dr. Erhan Çağatay, “ Bu hastalık kadınlarda hormonal dengeyi bozabiliyor.  Yumurtalıklarda bazı problemler oluşturan bu rahatsızlık, Tip2 Diyabet, obezite gibi sonuçları doğurabilmektedir. Erkeklik hormonunun baskın bir şekilde artış göstermesi üzerinde adet düzensizliği ve tüylenme ile gibi problemlerle karşılaşılabilinir” dedi.

İlk Belirtiler Önemli

Polikistik Over Sendromu’nun genellikle adet düzensizliği, sivilce, yağlı cilt, tüylenmede artış, infertilite (kısırlık), ve kilo artışı gibi belirtiler ile ortaya çıkabildiğini belirten Op. Dr. Erhan Çağatay, “ Polikistik over sendromu ilk kez ergenlik döneminde adet kanamalarının başlaması ile tanınır. Bu dönemde adet düzensizlikleri en önemli uyarandır ve neredeyse hastaların yüzde 75'inde görülür. Sık rastlanılan düzensizlik seyrek adet görme şeklindedir.  Androjen adı verilen hormonlar testosteron gibi steroid hormonlardır ve erkeklerde yüksek miktarlarda bulunurken kadınlarda çok daha düşük miktarlarda salgılanırlar. Hastalarda androjen hormonları olması gerekenden daha fazla miktarlarda bulunur ve bu nedenle erkek tipi tüylenme, sivilce ve hatta erkek tipi saç dökülmesi ortaya çıkabilir. Diğer yandan yumurtlama bozukluklarının olması ve adet düzensizliğinin görülmesi nedeni ile kısırlık ortaya çıkabilir. Bu yüzden erken dönemde doktora başvurulmalıdır” dedi.

Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Polikistik over sendromunda hastalık tanısının tanısı klinik bulgular, laboratuvar tetkikleri ve ultrason incelemesinin bir arada değerlendirilmesi ile konduğunu belirten Op. Dr. Çağatay, “  hastalığın tanısında kan hormon değerleri de önemlidir. Kanda androjen düzeylerinin, LH ve FSH oranlarının önemi vardır” dedi.

Adet Düzensizliği Tedavisi:  Tedavide amaç yumurtlamayı yeniden sağlamaktır. Eğer çocuk isteği varsa yumurtlamayı uyarıcı ilaçlar önerilmektedir. Fazla kilolar adet problemlerine yol açabilmektedir. Şişman hastalarda kilo verilmesi çoğu zaman yumurtlamanın yeniden başlaması için yeterli olmaktadır. 35 yaşından küçük ve çocuk istemeyen hastalarda adetleri düzene sokmak için doğum kontrol hapları  önerilmektedir.

İnfertilite Tedavisi Yumurtlama bozukluğuna bağlı infertilite problemi yaşayan kadınların yüzde 70'inde sorun bu hastalıktır. Bu durum şişman hastalarda daha belirgindir. Yüzde 5 civarında bir kilo kaybı genelde yumurtlamanın başlaması için yeterlidir. Diğer yandan  yumurtlamayı uyarıcı ilaçlarda kullanılabilir. Tedavi titiz bir yakın kontrol altında ve konuya hakim hekimlerce yapılmalıdır.

Tüylenme Tedavisi Androjen adı verilen erkeklik hormonlarının fazlalığına bağlı olarak ortaya çıkan tüylenme sıklıkla görülen bir durumdur. Bazı durumlarda tüylenme hormonal dengesizliğe bağlı değildir ve yapısal olabilir. Var olan tüyler tedavi ile yok edilemez bu nedenle epilasyon gereklidir. Doğum kontrol hapları kandaki androjen düzeylerini düşürdüğünden yeni tüy çıkmasını engelleyebilirler. Diğer bazı ilaçlar ile bir arada ya da tek başına kullanılabilir. Başarı için 8-18 ay tedavi gerekebilir. Bunun nedeni kıl büyümesinin yavaşlığıdır. PKOS ile insülin rezistansı sıklıkla bir arada görüldüğünden PKOS tedavisinde yeni yaklaşımlardan biri de insülin duyarlılığını arttıran ilaçların kullanımıdır. Bu konuda yeterli sayıda çalışma olmamakla birlikte ilk sonuçlar başarı oranlarının yüksek olduğu yönündedir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com