Ege Ambulans
Polikistik Over’li Hastada Üçüz Gebelik07/02/2019

İzmir’de yaşayan M.A isimli hasta çocuk sahibi olamaması sebebiyle Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özlem Gültekin’e başvurdu. Yapılan jinekolojik muayene, ultrason ve hormon testleri sonucunda şiddetli polikistik over sendromu hastası olduğu görüldü. M.A isimli hasta Op. Dr. Özlem Gültekin tarafından uygulanan ilaç tedavisi sonucunda üçüz bebeklere 6 haftalık hamile olduğunu öğrendi.

İlaçla Hamilelik Şansı

Süreç hakkında bilgiler veren Op. Dr. Özlem Gültekin, “ hastamıza ve eşine yapılan testlerden sonra ilaç tedavisine başladık. İlaç tedavisinin ilk iki ayında yumurta büyümesi elde edilemedi, ancak üçüncü ayda iğne tedavisi ile yumurtalar oluştu. Daha sonra çatlatma iğnesi yapıldı. Hastamız için üçüncü ay son aydı. Bu ayda hamile kalmasaydı aşılama tedavisine geçilecekti. Ancak iğne tedavisi ile hamilelik elde edildi. Hamilelik oluştuktan sonra yaptığımız ultrasonda üçüz gebelik olduğu görüldü. Hastamız şu anda çok mutlu. Şu anda herşey yolunda. Sağlıklı bir hamilelik geçiriyor.  Polikistik over hastaları umutsuz değildir. İlaçla, aşılama olmadan hamile kalabilirler. Bir çok hastamızda ilaçla aşılama ve tüp bebek olmadan hamilelik elde ettik. Ancak üçüz hamilelik bizim içinde bir ilk.” dedi

Polikistik Over Sendromu Nedir ?

Polikistik over sendromunun santral sinir sistemi, hipofiz bezi, yumurtalıklar, böbreküstü bezi ve diğer dokular arasındaki etkileşimlerin bozulmasına bağlı olarak; üreme çağındaki kadınlarda sık ortaya çıkan endokrin bozukluk olduğunu belirten Op. Dr. Gültekin, “ Bu hastalık kronik seyreden ve kadınların yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilen bir hastalıktır.

Tipik polikistik overler  (Çok sayıda kist içeren over dokusu), uzun süre yumurtlama olmaması sonrasında oluşmaktadır. Normal kadınların yüzde 25 kadarında polikistik overin tipik ultrasonografi bulguları (overlerde inci tanesi gibi dizilmiş follikül kistleri) görülmektedir. Polikistik over sendromu başta kısırlık olmak üzere, adet düzensizliği, tüylenme artışı, saç dökülmesi, rahim kanseri ve muhtemel meme kanseri riskinde artış, kalp-damar hastalıkları riskinde artış ve insülin artışı mevcut olan kadınlarda şeker hastalığı riskinde artış görülebilmektedir. Polikistik over sendromu bulunan kadınlarda uzun dönemde; şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları ile rahim kanseri görülebilir.

Güven Başarıyı Getirir

Bu tedavinin başarıya ulaşması için tedavi öncesinde eşlerin tüm tetkiklerinin eksiksiz olarak yapılması gerekmektedir. Çünkü eksik tetkik yapıldığı zaman başarısız olabilir. İlk basamak ayrıntılı yapılmasıdır. Hastaya göre tedavi seçimi yapılmaktadır. Tetkikler tam yapıldıktan sonra ikinci basamak hasta ve doktor arasındaki güven çok önemli. Bu sürede de stresten uzak durulmalı” dedi.

Kimlere uygulanabilir

Dr. Özlem Gültekin “ yapılan tetkiklerin sonucunda ciddi erkek faktörü olmayan, kadın faktörü olan ( polikistik over sendromu, hormon bozukluğu, çikolata kisti, troid hastalar vb) uygulanabilir.” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com