Ege Ambulans
Prostat Büyümesine ‘’Plazmakinetik’’ Tedavi21/05/2018

Özel Egeumut Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Erdem Çapar yaşlanan erkeğin önemli problemlerinden biri olan iyi huylu prostat büyümesinin yeni teknoloji ''Plazma Kinetik Tur'' yöntemi ile tedavi edilebildiğini söyledi.

Sadece erkeklerde bulunan, ceviz büyüklüğünde bir salgı bezi olan ve idrar torbasının tabanında idrar kanalını çepeçevre saran prostatın 45 yaşına kadar aynı boyutta kaldığını belirten Op. Dr. Çapar, “ Prostat, bu yaştan sonra hormonal değişiklere tekrar büyümeye başlar. Prostat büyümesi, erkek yaşam kalitesini ciddi olarak etkileyebilecek bir sorundur. Belirtileri arasında idrar yaptıktan sonra mesanenin tam boşalamaması hissi, sık idrara çıkma, gece idrara çıkma, kesintili ve ıkınarak idrar yapma, idrarın akış gücünde (menzilinde ) azalma yer almaktadır” dedi.

Nasıl Tedavi Edilir?

Prostat tedavisinin asıl amacı hastanın böbrekleri korumak olduğunu belirten Op. Dr. Çapar, “ prostat, ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale ile tedavi edilir. Ameliyat aşamasına gelmiş hastalar, şayet ameliyatı kabul etmezlerse, önce hastanın idrar torbası fonksiyon göremez ve akabinde hastanın böbrekleri bozularak, hastalar diyaliz makinasina mecbur hale gelebilir. Gecikmiş hastalar, ameliyat olsalar bile tam şifaya kavuşmaları zor olabilir.” dedi.

Plazmakinetik Tedavi Yöntemi

Kapalı prostat ameliyatı, cerrahi tedavinin yüzde 90'lık bölümünü oluşturur. Halk arasında kapalı ameliyat (laporoskopi) olarak bilinen bu yöntemde ekipmanlar yardımı ile prostat parça parça kesilerek ya da buharlaştırılarak temizlenir. Plazmakinetik yöntemle, ameliyat sırasında çıkarılan doku patolojiye (doku incelemesine ) gönderilir. Prostatın iyi huylu ya da kötü huylu olduğunu en kesin bu yöntem belirler. Greenlight gibi yöntemlerde doku çıkarılmadığı için patoloji de yapılamaz.

Ameliyat sonrası idrar kaçırma ihtimalinin en düşük olduğu yöntem plazmakinetik'tir. Meninin idrar torbasına kaçması durumu gözlenmez.hasta, bir veya iki gün içinde hastaneden taburcu edilir. Sondanın kalma süresi diğer yöntemlerden çok daha kısadır. Cinsel güç kaybı olmaz. Hasta özel hayatına aynı standartta devam edebilir. Ameliyat süresi kısadır. İşlem lokal anestezi ile uygulanabilmektedir. Bu nedenle kalp ve akciğer sorunu olan hastalarda uygulanabilir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com