Ege Ambulans
Prostat Tedavisinde Yeni Dönem, ThuFLEP Lazer Konforu05/01/2022

Her prostat büyümesinin kanser anlamına gelmediğinin altını çizen Özel İzmir Can Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Uygar Miçooğulları, erkeklerde ilerleyen yaşa bağlı olarak ortaya çıkan iyi huylu prostat büyümesinin ThuFLEP Lazer yöntemiyle yapılan prostat ameliyatlarının, diğer yöntem ve açık ameliyata göre daha hızlı, konforlu bir şekilde tedavi edilebildiğini kaydetti. Op. Dr. Miçooğulları yöntemin avantajlarını anlattı.

Prostatta Lazerli Tedavi: ThuFLEP Lazer

İlk başta prostat büyümesi tanısında semptomların ciddiyetini belirlemek gerektiğini söyleyen Op. Dr. Miçooğulları, “ Biz özetle hafif, orta ve şiddetli semptomlar olarak 3’e ayırıyoruz. Hafif semptomlarda yaşam tarzı değişikliği öneriyoruz. Gece çok sıvı almama, idrar söktürücüyü daha erken alması gibi. Bu yöntemlerden fayda görmezse ve daha ağır basan semptomlara göre bazı ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Ancak bu ilaç tedavilerinden de fayda göremezse cerrahi tedavi öneriyoruz. Daha önceleri 80 gr’dan küçük prostatlar için TUR adı verilen kapalı yöntem kullanılmaktayken, 80 gr’dan büyük prostatlar için açık ameliyat öneriliyordu. Bu yöntemde içten dışa doğru oyularak prostat dışarı çıkıyor. Büyük prostatlarda yeterli etkiye ulaşamıyordu. ThuFLEP Lazer  ile birlikte yapılan ameliyatlarda ise prostatı portakal gibi düşünürsek, prostatı idrar kesesinin içinde parçalayıp dışarı çıkarıyoruz. Tıpkı bir portakalın kabuğunu soymak gibi. Bu yöntemde hastayı hiç açmadan, açık ameliyatın başarısına ulaşıyoruz. ThuFLEP Lazer  hem dünyada hem Avrupa’da en sık kullanılan teknoloji lazerli yöntemdir. Ayrıca bu yöntemde hastanın iyileşme süreci daha hızlı, kanaması daha az, hastanede kalış süresi daha kısa” şeklinde konuştu.

ThuFLEP Nasıl Uygulanıyor ?

‘’Thulium Fiber ( ThuFLEP ) bir lazer cihazı olup, çok ince olan propları ile ince aletlerin içinden geçebiliyor. Bu sayede prostat rahatlıkla çıkarılabiliyor. Bunun dışında taş hastalıklarında taşı küçük ve kum gibi parçalara ayırarak, taşın kendi kendine düşmesini sağlıyor.‘’

ThuFLEP Kimlere Uygulanabilir?

‘’ThuFLEP yöntemi tüm boyutlarda prostat büyümelerinin tedavisinde oldukça etkin bir şekilde kullanılır. Aynı zamanda bütün taş hastalıklarında, böbrekte, mesanede, üreter taş hastalıklarında kullanılabilir.’’

Thulium Fiber ( ThuFLEP ) Avantajları Nelerdir?

  1. Diğer lazer uygulamalarına göre daha yüksek verimlilik sağlar. Kullanımı kolaydır ve çok yönlüdür. Örneğin taş hastalıklarında, cihaz, taşları daha kolay çıkarılabilecek boyutta çok ince olacak şekilde parçalar ve bu sayede daha kolay ve risksiz bir operasyon gerçekleşmesine olanak sağlar.
  2. İşlem süresi oldukça kısadır. Taş hastalıkları ameliyatlarında kullanılan lazer işlemi, geleneksel yöntemlere göre çok daha kısadır ve aksi bir durum olmadıkça işlem ortalama yarım saatte bitebilir.
  3. Kanama riskini minimale indirir.
  4. Tek seansta tedavi tamamlanır.
  5. Thulium Fiber ( ThuFLEP ) lazer hasta için de büyük bir konfor sağlar. Hasta ameliyatın olduğu aynı gün akşamı evine gidebilir.
  6. Vücutta herhangi bir kesi olmadığından ameliyat sonrası dönem açık cerrahi tekniklere göre daha az ağrı çekilmesini sağlar.
  7. Hastanın normal aktivitesine ve iş yaşamına en kısa sürede geri dönmesini sağlanır.

Prostatın tüm erkeklerde bulunan bir salgı bezi olduğunu belirten Op. Dr. Uygar Miçooğulları “Yaşamın belli bir döneminde özellikle erken ergenlik döneminde ve ilerleyen yaşlarda prostat büyüme gösterir. Bazı erkeklerde dışa doğru büyürken, bazı erkeklerde içe doğru büyür. İlerleyen yaşlarda bazı semptomlar oluşturabilir. Bu semptomlar, sık idrara çıkma, idrar yaparken çatallanma, kesik kesik idrar yapma, bazen idrar kaçırma, idrar yolunda kanama, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek yetmezliğine kadar varabilen tablolarla karşımıza gelebiliyor. Gece sık idrara çıkma, idrarı tam boşaltamama hissi gibi bazı belirtilerde gösterebilir. Bu belirtiler olduğu zaman çok gecikmeden bir üroloğa muayene olunmasında fayda var” dedi.

Prostat Kanseri ve Prostat Büyümesi Farklı Hastalık

Prostat büyümesi ve prostat kanserinin birbirine karıştırılmaması gerektiğini kaydeden Op. Dr. Uygar Miçooğulları, “ Prostat büyümesi bizim için sadece semptom gösterdiği zaman önemli. Prostatı 80 gr olan bir hastada sadece prostatı 80 gr diye tedavi etmiyoruz. Prostat kanseri tamamıyla farklı bir durum Rutin olarak 50 yaşından sonra erkeklere prostat ve PSA taraması öneriyoruz. Ailesinde prostat öyküsü olanlara ise 45 yaşından sonra bu taramayı öneriyoruz. Bu prostat kanserine özgü bir şey. Prostat büyümesini semptom verdiği zaman tedavi ediyoruz” diye konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com