Ege Ambulans
Rahime Ait Faktörler Hamileliği Etkileyebilir07/03/2022

Özel Tınaztepe Buca Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Erdal Aktan Çocuk sahibi olmak konusunda sorun yaşayan çiftlerde çıkan sorunların bir grubunun da rahime ait faktörler olduğunu belirterek bu faktörler hakkında bilgiler verdi, tedavi yöntemlerini anlattı.

Myomlara Sık Rastlanır

Myomlar rahime ait faktörler arasında en sık rastlanan hastalık grubu olduğunu belirten Prof. Dr. Erdal Aktan, “ Her myom doğal yolla gebelik ve canlı doğum elde etme konusunda sorun çıkartmayacağı gibi infertilite tedavisinin sonuçlarını da olumsuz etkilemez. Bununla birlikte, myomların bazı özel yerleşimleri bu konuda önemli derecede olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Özellikle rahim içi boşluğuna kısmen ya da tamamen girmiş olan myomlar, küçük de olsalar doğal yolla ya da tedavi yoluyla elde edilecek gebelik olasılığını önemli derecede düşürebilirler” dedi.

Polipler ve Doğumsal Nedenler

Rahim içi boşluğunu işgal eden poliplerin de gebelik oranlarını olumsuz etkileyen faktörlerden biri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Erdal Aktan, “ Ayrıca, daha önce geçirilmiş kürtajlar, rahim içi cerrahi girişimler ve düşükler sonrası  oluşan rahim duvarları arasındaki yapışıklıklar da yine tedavi sonuçlarını olumsuz etkileyen, gebelik oranlarını düşüren nedenler arasında sayılabilirler Doğumsal olarak var olan rahim gelişim anormalliklerinin de önemli nedenlerden biridir. Özellikle rahim içinde var olan bir perdenin (septum) de gebelik olasılığını azaltabileceği ve gebelik kayıplarına neden olabileceği bilinmektedir” diye konuştu.

Hastaya Özel Tedavi

Bu tür nedenlerin, hastanın gebelik isteğinin olup olmamasına bağlı olarak farklı şekilde tetkik ve tedavi edildiğini kaydeden Prof. Dr. Erdal Aktan, “ Bu nedenle, gebelik arzulayan bir kadında rahime ait faktörlerin tetkik ve tedavisinin bir infertilite merkezinde infertilite uzmanı tarafından planlanması ve uygulanması infertilite tedavisinin başarısı açısından uygun seçim olacaktır.  Bu faktörlerin tedavisi için günümüzde histeroskopik cerrahinin gelişmiş çok farklı tekniklerinden yararlanılmaktadır. Bu teknolojiler, rahim içine vaginal yoldan doğal girişler kullanılarak sokulan, kamera ile bütünlenmiş ince teleskoplar ve bunların içinden geçen tel kalınlığında aletler ile yapılan rahim iç duvarına hasar vermeyen ameliyatları mümkün kılmaktadır” diye konuştu.

PRP Uygulaması

Daha önce hasar görmüş rahim iç katmanının (endometrium) hasarının giderilmesi ve embriyonun yerleşebilmesi için gerekli kalınlığın yeniden sağlanabilmesi için de yine yeni farklı teknikler geliştirildiğini söyleyen Prof. Dr. Aktan, “ Bu tekniklerin arasında son yıllarda öne çıkan önemli bir tanesi ise rahim içi PRP uygulamasıdır. PRP uygun kişilere ve doğru şekilde uygulandığında gebelik oranlarını arttıran bir yöntem ve ümit veren bir gelişme olarak öne çıkmaktadır” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com