Ege Ambulans
Ramazan Ayında Böbrek Sağlığımıza Dikkat Etmek Önemli!28/03/2024

Ramazan ayının, uzun süreli açlık ve susuzluk gibi fizyolojik değişiklikler nedeniyle böbrek sağlığı üzerinde bazı olumsuz etkiler gösterebileceğini belirten Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Arslan, bu etkilerden birinin de böbrek taşı oluşumunun artması olduğunu söyledi. Prof. Dr. Murat Arslan Ramazan ayında böbrek sağlığının korunabilmesi için önemli tavsiyelerde bulundu.

Böbrek Taşı Oluşumu

Böbrek taşının, böbreklerdeki minerallerin ve tuzların bir araya gelerek sert bir madde oluşturması sonucu meydana gelen küçük, sivri parçalar olduğunu kaydeden Prof. Dr. Murat Arslan, “ Ramazan ayında, özellikle su tüketiminin azalması ve idrarın yoğunlaşması nedeniyle böbrek taşı oluşum riski artabilir. Eğer böbrek rahatsızlığınız veya başka bir sağlık sorununuz varsa, oruç tutmadan önce mutlaka doktorunuza danışın” diye konuştu.

Böbrek Sağlığına Dikkat

Ramazan ayında böbrek sağlığına dikkat etmenin oldukça önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Murat Arslan, “ Oruç tutarken vücut susuz kaldığı için böbrekler üzerinde ekstra bir yük oluşabilir. Bu nedenle, bazı önlemleri almak ve sağlıklı alışkanlıklar edinmek böbrek sağlığını korumak için hayati önem taşır” dedi. Ramazan ayında böbrek taşı oluşumunu önlemek veya riski azaltmak için uyarılarda bulunan Prof. Dr. Murat Arslan şu tavsiyelerde bulundu.

Yeterli miktarda su tüketin: Oruç tutarken gün boyunca yeterli miktarda su içmek çok önemlidir. İftar ve sahur arasında bol su içmek, böbreklerin düzgün bir şekilde çalışmasına ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Ancak, suyu çok hızlı bir şekilde içmek yerine, gece boyunca düzenli aralıklarla küçük yudumlar halinde içmeye özen gösterin.

Tuz Tüketimini Azaltın: Aşırı tuz tüketimi böbrekler üzerinde ekstra bir baskı oluşturabilir. İftar ve sahurda yemeklerinize az miktarda tuz eklemeye özen gösterin ve işlenmiş gıdalardan, turşulardan ve tuzlu atıştırmalıklardan uzak durun.

Dengeli beslenin: Dengeli ve sağlıklı beslenme böbrek sağlığını korumak için önemlidir. İftar ve sahurda dengeli bir şekilde protein, karbonhidrat, sağlıklı yağlar, lifli gıdalar ve taze meyve ve sebzeler tüketmeye çalışın.

Kafein ve şekerden kaçının: Kafeinli içecekler (kahve, çay, kola) ve aşırı şeker tüketimi böbrek sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, oruç tutarken bu tür içeceklerin ve şekerli gıdaların tüketimini azaltın.

Fazla Egzersizden Kaçının: Oruç tutarken aşırı egzersiz yapmak, vücutta su kaybına neden olabilir ve böbrekleri zorlayabilir. Oruç tutarken hafif egzersizler yapmaya özen gösterin ve aşırıya kaçmaktan kaçının.

Doktorunuza Mutlaka Danışın

Prof. Dr. Murat Arslan “ Ramazan ayında özellikle diyabet, insülin direnci, kardiyovasküler hastalıklar, böbrek hastalıkları ve kronik rahatsızlıkları bulunanlar ile kanser tedavisi alan hastaların mutlaka oruç tutmadan önce kendilerini takip eden hekimlere danışmalarını ve oruç tutabileceklerine dair onay almalarını öneriyorum” şeklinde konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com