Ege Ambulans
Ramazan’da nasıl beslenmeliyiz?07/05/2019

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Özgür Demirtaş’ın Kliniği’nde görevli Diyetisyen Melin Yayıntaş yaklaşan Ramazan ayı öncesi, diyabet hastaları, hamileler, kalp –damar ve yüksek tansiyon hastalığı olup ilaç kullananlar, böbrek yetmezliği bulunan ve diyaliz hastaları, kanser tedavisi gören kişiler, çocuk ve yaşlıların mutlaka doktorlarına danışarak oruç tutmaları gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu.

Mide küçültme ameliyatı olan kişilerin ilk 1 yıl içerisinde yeterli besin ögelerini alabilmek için az miktarda ve sık sık beslenmeleri gerektiğini belirten Dyt. Yayıntaş, “ Mide hacmi küçüldüğünden dolayı Ramazan ayında almaları gereken yeterli besin öğelerini 2 öğünde tüketemezler. Ameliyattan 1 yıl sonra hekimlerine danışarak oruç tutabilirler. Normal günlük hayatımızda bireylerin sağlıklı beslenme programlarında 3 ana öğün 2-3 ara öğün yer alırken, Ramazan ayında bu miktar 2 öğüne düşmektedir.  Uzun süre aç kalınacağı için sahur ve iftar öğünlerinde tercih edilecek besinler çok önemlidir. Bazı kişiler Ramazan ayında gün içerisinde aç kalacağını düşünerek sahurda olması gerektiğinden daha fazla ve yanlış besinleri tercih ederler. Bu durum kilo almalarına sebep olur. Doğru besinler tercih edilmediğinde gün içerisinde daha fazla açlık görülür” dedi.

Sahurda Nelere Dikkat Edilmeli

Lifli besinler, sindirimi ve emilimi uzun sürdüğü için daha fazla tok tutma özelliğine sahiptir. Sahurda ramazan pidesi, beyaz undan yapılmış ekmek, pirinç yerine; çavdar ekmeği, tam tahıllı ekmek, kepekli makarna gibi besinleri tercih edebilirsiniz. Protein içerikli yumurta, peynir, süt, yoğurt, ayran gibi besinler sofranızda yer almalıdır. Sahurda tuzlu, baharatlı, şekerli besinleri olabildiğince tüketmemeye özen gösterin. Yağ içeriği fazla olan kızartmalar, yağlı börek çeşitleri, yağlı yemekler, salam, sucuk, sosis, zeytin gibi tuzlu besinler gün içerisinde susamanıza ve mide rahatsızlıkları yaşamanıza neden olacaktır. Bu nedenle yağlı ve tuzlu besinlerden uzak durulmalıdır.

Örnek sahur menüsü: 1 haşlanmış yumurta veya az miktarda zeytinyağı eklenmiş omlet/bol sebzeli menemen,  1-2 dilim çavdar veya tam buğday ekmeği, 1 dilim az yağlı/az tuzlu peynir, 2-3 adet ceviz veya 5-6 adet badem, domates, salatalık, maydanoz, 1 porsiyon meyve ve 3-4 bardak su.

Örnek sahur menüsü 2 :  1 kase çorba, 5-6 kaşık az yağlı sebze yemeği, 1 dilim çavdar veya tam buğday ekmeği, 1 kase yoğurt, 1 porsiyon meyve

İFTARDA HANGİ BESİNLER TERCİH EDİLMELİ

Ramazan ayının vazgeçilmezi olan hurma ile iftarı açmak, gün içerisinde uzun süre açlıktan dolayı düşen kan şekerimizi dengeli bir şekilde yükseltir. Ramazan ayında gün içerisinde alınması gereken lifli besinlerin tüketimi azalır.  Hurma aynı zamanda lif içeriği yüksek bir meyvedir iftar sofralarında tercih edilebilir.  İftarda doğru bir başlangıç için 2 adet hurma, 1 bardak ılık su ardından 1 kase çorba içildikten  sonra mümkünse 10 dakika beklemeniz önerilmektedir. Çünkü yemeye başladığımız andan 20 dk. sonra tokluk hissi oluşur. İftar sofralarında normal günlük sofralardan farklı olarak hazırlanan yemek çeşitleri artar. Katıldığınız davetlerde her çeşit yemekten az miktarlarda olacak şekilde kendinize bir tabak oluşturabilirsiniz.

Ramazan pidesi de vazgeçilmezlerden bir diğeri olarak sofralarda yer almaktadır. Miktar olarak bir bütün pidenin 8 dilim ekmek yerine geçtiğini düşünerek, haftada 2-3 kez avuç içi büyüklüğünü geçmeyecek şekilde tüketilmesi daha doğrudur. İftardan sonra hamur işi tatlılar yerine 1 kase sütlü tatlı veya taze meyveler tercih edilebilir. İftardan sahura kadar geçen zamanda su tüketimi ihmal edilmemelidir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com