Ege Ambulans
Rektum kanserini önlemek mümkün15/02/2019

Rektum kanseri tedavisi kalın barsak kanserinden çok farklı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Cem Terzi, titiz değerlendirme gerektirdiğini ve ışın tedavisi, kemoterapi ve cerrahinin tedavinin çeşitli aşamalarında kullanıldığına dikkat çekti.

40 yaşından itibaren görülme sıklığı artmakla birlikte daha çok 50 yaşından sonra ortaya çıkan rektum kanserinin günümüzde gençlerde de görülmeye başladığına dikkat çeken Prof. Dr. Cem Terzi, tarama programlarının 50 yaş üstü kişileri hedeflediğini söyledi. Bu hastalığın hemen her zaman bir polip ile başlayan ve yıllar içinde bu polibin kansere dönüştüğünü ifade eden Prof. Dr. Terzi, “Bu yüzden yakınması olmayan birine kontrol amaçlı kolonoskopi yapıldığında rektumda polip görülür ve bu çıkarılırsa kanser gelişimi önlenmiş olur. 40 yaşın altında görülme sıklığı yüzde 10’un altındadır ama gençlerde de görüldüğü unutulmamalıdır.

Erken tanı ve tedavide başarı şansı yüksek

Prof. Dr. Terzi, rektum kanserinin önemli belirtisinin dışkılama alışkanlıklarında ortaya çıkan değişiklikler ve makattan kanama olduğunu söyledi. Prof. Dr. Terzi, “Rektumdaki kitle bir yara şeklinde olup kanayabilir, bu durumda makattan taze kırmızı renkli kanama olur. Kan çoğu kez dışkıya bulaşıktır. Bu belirtiler varsa gecikmeden hekime başvurulmalıdır. Erken tanı ve tedavinin tek şansı budur. Dışkıladığı halde rahatlayamayan veya dışkısında kan gören herkes hekime başvurmalıdır. Erken yakalanan rektum kanserlerinde bu hastalıktan tedavi ile tamamen kurtulma yüzde 80-90 gibi çok yüksek oranlardadır” diye konuştu.

Cerrahi yeterli değil

Erken evre hastalıklarda sadece cerrahi ile tam kür sağlanabileceğini söyleyen Prof. Dr. Cem Terzi, hastalığın evre 2 ya da 3 ise kitlenin büyümüş ya da etraftaki lenf bezlerine sıçramış demek olduğunu belirtti. Bu hastalarda tek başına cerrahinin yeterli olmayacağını ifade eden Terzi, “Önce ışın tedavisi arkasından cerrahi ve üçüncü aşamada kemoterapi yapılır. Bu hastalarda da belli oranda kür tam tedavi şansı mevcuttur. Evre 4’te ise kanser rektumdan uzak organlara karaciğere ya da akciğere sıçramış demektir. Bu durumda da çaresiz değiliz hem rektumdaki kanser hemde sıçradığı organdaki kanseri tedavi edecek pek çok yöntem vardır. Evre 4’te genellikle tedaviye kemoterapi ile başlanır. En sık karaciğere sıçrama olur. Buradaki tümörleri ve rektum kanserini aynı ameliyatta çıkarmak mümkün olabilir ve sonuçlar oldukça iyidir” dedi.

“Hekime başvurmaktan korkmayın”

Son yıllarda tümör biyopsi materyalinde yapılan moleküler incelemelerin hangi ilaçla başarı sağlanacağı hakkında önemli bilgiler verdiğini belirten Prof. Dr. Terzi, kemoterapinin etkinliğinin arttığına dikkat çekti. Tedavi yöntemlerinin hastalığın evresine göre değiştiğini vurgulayan Prof. Dr. Terzi, “Bu yüzden evreleme çalışmaları özellikle rektuma yönelik MR çok önemlidir. Akciğer ve karın bilgisayarlı tomografi ile rektum ise mutlaka özel bir MR ile değerlendirilmelidir. Bu incelemeler olmadan tedavi doğru yönlendirilemez. Rektum üç bölümden oluşur, makatın hemen üstendeki beş cm’lik kısım alt rektum kanserini oluşturur. 5-10 cm’lik kısma orta ve 10-15 cm arasındaki kısma üst rektum kanserleri diyoruz. En zor tedavi edilenler alt rektum kanserleridir. Zira hastalar, ameliyatta makatın korunmasını, kendilerine kalıcı torba takılmasını istemez. Biz cerrahlar ise önceliği hastalığın tekrar nüksetmemesine ve başka organlara sıçramamasına veririz. Bunun için de rektum kanserinin çevredeki lenf bezleri ile birlikte tam olarak temizlenmesi gerekir ameliyatta. Bundan ödün verildiğinde nüksetme ve sıçrama riski artar. Ameliyat öncesi ışın tedavisi sayesinde kitleyi küçültmek ve makatı korumak mümkün hale geldi. Cerrahi teknik ve aletlerdeki gelişmeler sayesinde alt rektum kanserlerinde bile makatın korunması bugün pek çok hastada mümkün olabiliyor.Öte yandan torba ile dışkılamak hayatın sonu değil. Makatı iptal etmek zorunda kaldığımız hastalara bunu anlatıyoruz. Torba ile normal bir hayat yaşayan binlerce insan var. Torba ile işe gitmek, seyahate çıkmak, tatil yapmak, ibadet etmek her şey mümkün. Yeterki nüksetmesin ve sıçrama olmasın. Rektum kanserinde tedavi mümkün, hekime başvurmaktan korkmayın” diye konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com