Ege Ambulans
Rinoplasti Hakkında Merak Edilenler27/09/2021

Burun, yüzün merkezinde olması nedeniyle yüz görünümünde çok önemli etkisi olan bir organ olduğunu belirten Özel Egeumut Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Emrah Yücel, “ Her burnun kendine özgü bir şekli vardır. İnsanlar genellikle, ideal olarak gördükleri burun şekline kavuşmak için rinoplasti ameliyatı olmak ister. Rinoplasti ile amaçlanan burnu fonksiyonel ve estetik açıdan daha iyi hale getirmektir” dedi. Op. Dr. Emrah Yücel rinoplasti hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Ameliyat Öncesi Değerlendirme Nasıl Yapılır?

Hastanın beklentilerinin ve cerrahın bu beklentilerin ne kadarını karşılayabileceğinin ortaya konulması açısından oldukça faydalıdır. Cerrah, ameliyat öncesinde burunda düzeltilmesi gereken deformiteleri belirlemeye çalışırken aynı zamanda da rinoplasti adayının gerçekçi beklentileri veya sıra dışı görüşleri olup olmadığını anlamaya çalışır

Rinoplasti için yaş sınırı nedir?

Rinoplasti genellikle 18 – 35 yaş arasındaki genç erişkinler tarafından talep edilen, 40’lı – 50’li yaşlara kadar başarı ile uygulanabilecek bir ameliyattır. Burun tıkanıklığının ileri düzeyde olduğu durumlarda ameliyat daha erken yaşlarda da yapılabilir.

Ameliyat sonrası burundan nefes alabilecek miyim?

Hastaların en çok endişelendiği konulardan biri de budur. Normal şartlarda rinoplasti burun tıkanıklığına neden olmaz. Ancak tıkayıcı tüm nedenler ameliyat sırasında düzeltilmelidir çünkü rinoplasti sonrası hava pasajı yüzde 10-20 oranında daralmaktadır. Estetik bir burun elde ederken burnun fizyolojik işlevlerini korumak çok önemlidir.

Ameliyat öncesi dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

En önemlisi aspirin ve benzeri kanamaya yol açabilen ilaçlardan içmekten kaçınmaktır. Ağrınız olursa parasetamol ya da asetaminofem kullanabilirsiniz. Sigara içmeyin çünkü nikotin kan dolaşımını bozarak yara iyileşmesini etkiler. Kan testleri, EKG ve akciğer filminizi çektirin. Ameliyattan bir kaç gün önce ve bir kaç hafta sonra alkol almayın çünkü konjesyona ve kanamaya neden olur.

Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenler Nelerdir?

2 ya da 3 yastıkla, başınız yukarda yatınız.  Çok sıcak gıdaların buharı kanamayı ve burun tıkanıklığını artıracağı için, özellikle ilk hafta çok sıcak gıdaları tüketmeyiniz. Göz çevresine ve yanaklara uygulanacak soğuk jeller ya da buz şişliği ve morluğu azaltacaktır. Ameliyattan sonraki 1 hafta yatak istirahati gereklidir. Ameliyat sonrası 2 hafta spor yapmayın. 2 hafta boyunca sosyal aktivitelerden kaçının. 6 hafta boyunca güneşten ve güneş ışınlarından korunun aksi halde yüzünüzdeki şişliğin düzelmesi uzun sürecektir. 1 ay boyunca yüzmeyiniz. Ameliyattan 3-4 gün sonra yüzünüzde şişkinlik oluşabilir. Büyük oranda 2-3 hafta içinde şişlik azalacaktır.  Sadece doktorunuzun önereceği ilaçları kullanınız. 4 hafta boyunca gözlük kullanmayınız.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com