Ege Ambulans
Safra kesesinde sık görülen hastalıklar26/07/2022

Safra kesesi taşları, safra kesesi polipleri ve safra kesesi kanserinin sık görülen safra kesesi hastalıkları olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Ünver  safra kesesinde sık görülen hastalıklar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

Safra kesesinde taş olmasının, safra kesesi iltihaplanması, sarılık ve pankreas iltihaplanmasına neden olabileceğini belirten Doç. Dr. Ünver,” Bu durumlarda sağ omuza ya da bele yansıyan sırt ağrısı, bulantı – kusma , ateş ve sarılık gibi şikayetlere de yol açabilir. Safra kesesi polipleri, safra kesesi iç döşemesini oluşturan hücrelerden gelişen parmaksı şekilli çıkıntılardır. Genellikle iyi huylu olup, kanser riski taşımazlar ancak 50 yaşından büyük hastalarda, 1 cm’den büyük poliplerde, geniş tabanlı ve hızlı büyüme gösteren poliplerde kanser riski olduğu için safra kesesi ameliyatı yapılması önerilir” dedi.

Safra kesesi kanserinin, hızlı ilerleyen bir kanser olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ünver,”  60 – 70’li yaşlarda ve kadınlarda daha sık görülür. Nedeni tam olarak bilinmese de kronik safra kesesi iltihaplanması, 3 cm’den büyük taşları, 1 cm’den büyük poliplerde safra kesesi kanseri riski artmıştır” diye konuştu.

Teşhis Nasıl Yapılır?

Safra kesesindeki taşların ve poliplerin, ultrasonografiyle görüntülenebildiğini söyleyen Doç. Dr. Ünver, “ Klinik şikayetleriniz, fizik muayene bulgularınız, laboratuvar testlerinizin sonuçlarına göre bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans (MR) görüntülemesi, endoskopik ultrasonografi, endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi (ERCP) gibi daha ileri görüntüleme yöntemleri gerekebilir” dedi.

Safra kesesi taşlarının ve poliplerinin ana tedavisinin ameliyat ile safra kesesinin (kolesistektomi) çıkartılması olduğunu kaydeden Doç. Dr. Mutlu Ünver, “ Safra kesesi ameliyatı, kapalı (laparoskopik) veya açık yöntem ile yapılabilir. Ameliyattan sonra hastalar genellikle ertesi sabah hastaneden taburcu edilebilmektedir. Sindirim sisteminizi çok etkilemeyen bir ameliyat olduğu için yeme içmede bir sıkıntı yaşanması genellikle beklenmez, ancak ameliyattan sonraki ilk dönemde gaz yapıcı yiyecek ve içeceklerden uzak durulması önerilir” şeklinde konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com