Ege Ambulans
Salgın Biterken Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı28/03/2022

Çocuk ve Genç Psikiyatristi, Psikoterapist Doç. Dr. Ayşe Kutlu iki yıldır süregelen ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemi dönemi sonrası çocuk ve ergen ruh sağlığı yönetimi hakkında bilgiler verdi.

Salgından Sonra?

Zaman ilerledikçe ilk ruh sağlığı araştırmalarının sağlık çalışanları ve hastaların travmatik stres bozuklukları üzerine yoğunlaştığını belirten Doç. Dr. Ayşe Kutlu, “ Çocuk ve ergenlerin bu dönemde olumsuz etkilenmesini azaltmak için dünya çapında ruh sağlığı ile ilgili kuruluşlar çeşitli öneriler sundular. Zaman ilerlekçe diğer yaş grupları ve toplumun farklı kesimlerine salgının psikolojik etkilerini içeren araştırmalar arttı. Gerek araştırma sonuçları gerek klinik deneyimlerimiz salgın bittiğinde yeni bir salgının başlayacağının ipuçlarını göstermeye başladı: Psikiyatrik bir pandemi bizi bekliyor olabilirdi. Evet artık bunu yaşamaya başladık diyebiliriz. Okul öncesi yaş grubunda; dil, konuşma ve iletişim sorunları, uyaran eksikliğinden kaynaklanan otizm benzeri tablolar artarken, okul çağında akademik kazanımların eksikliği, dikkat eksikliği, uyum sorunları, öğrenme güçlükleri, gençlerde ise sosyal kaygı sorunları, kimlik bocalaması, akademik sorunlar ve her türlü kaygı bozukluğu sıklığı ve şiddetinde belirgin artış oldu. Tüm yaşlar için ortak sorun ise internet ve oyun bağımlılığının artışı idi. Salgının başında kurtarıcımız olan internet şimdi her yaş grubu için yepyeni bir sorun alanı haline geldi” diye konuştu.

Doç. Dr. Kutlu, “ Herkes için bu problemlerin varlığı kaçınılmazdır diyemeyiz elbette. Ancak yaşamdan bu kadar uzun süre ayrı kalmak ruhsal gelişim, sosyalleşme ve kimlik süreçlerinde insanın sadece insanla temasının gerekliliği ve hayatın ekrandan değil tüm duyularımızla içinde olarak deneyimlememizin zorunluluğunu bizlere gösterdi. Ruhsal gelişimimiz aslında yaşam boyu sürer. Erickson doğumdan ölüme kadar 8 kritik yaşam dönemi tanımlamış ve her dönemin uygun şekilde çözülmesinin bir sonraki dönem için önemini belirtmiştir. Bu dönemlerin benlik, kişilik ve kimlik oluşumundaki önemini vurgulamıştır” şeklinde konuştu.

Çocuklar Ailenin Ayrılmaz Parçası

Çocukların ailenin ayrılmaz bir parçası olduğunu söyleyen Doç. Dr. Kutlu, “ Ebeveynler de kendi bireysel güçlükleriyle birlikte ebeveyn olarak da çok zorlandılar. Bu nedenle çocukların yaşadığı sorunları çözmeye çalışırken ebeveynleri unutmamalı ve aile sistemine bütüncül olarak bakabilmeliyiz. Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı eğitimi bu nedenle aileyi merkeze alan bir yaklaşım yürütür. Anne babaların da bu bağlamda yardıma ihtiyaçlarını atlamadan, onların tükenmişlik, çaresizlik ve suçluluk duygularını pekiştirmeden, baş etme becerilerini güçlendirerek çocuklarına yardım edebilmelerini sağlamak en uygun yaklaşım olacaktır” ifadelerinde bulundu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com