Ege Ambulans
Şeker hastalığı ameliyatlarında başarı oranı yüzde 90'a ulaştı28/10/2018

Şeker hastalığı, günümüz gelişmiş toplumlarının değişen yeme alışkanlıklarıyla birlikte en sık gündeme gelen hastalıkların başında yer alıyor. Şeker hastalığı ameliyatlarında başarı oranının yüzde 90'a ulaştığını belirten Op. Dr. Metin Karadeniz, " Ameliyattan 3 gün sonra hastalar taburcu oluyor, bir hafta içerisinde de normal yaşama dönülebiliyorlar" dedi.

Şeker hastalığının tip 1 ve tip 2 olmak üzere ikiye ayrıldığını, Tip 1 şeker hastalığının çocukluk yaşlarından itibaren başladığını ve pankreas bezi hiç insülin üretmediği için insüline bağımlı kalındığını açıklayan Op. Dr. Metin Karadeniz, Tip 2 şeker hastalığının ise orta yaş ve sonrasında ortaya çıkan bir hastalık olup, pankreas bezinin insülin ürettiğini, ancak bu üretilen insüline karşı vücuttaki direncin gerektiği gibi insülini kullanamadığına dikkat çekti.

Op. Dr. Metin Karadeniz, ‘’Şeker hastalığı kişinin sağlığını ciddi derecede bozan bir hastalık olup, psikososyal açıdan da etkileyebilmektedir. Şeker hastalığının tedavisinde öncelikle yaşam tarzı değişikliği ile birlikte ilaç tedavisi başlanmaktadır. Ancak hastaların büyük bölümünde yeterli kan şekeri seviyesi sağlanamamaktadır ve insülin tedavisine ihtiyaç duyulabilmektedir. İnsülin kullanımının da birçok zorluğu vardır’’ dedi.

Tip 2 Şeker Hastalarına Bu Ameliyatlar Yapılır

Karadeniz, ‘’Kilonun boyun karesine bölünmesi ile ortaya çıkan vücut kitle indeksinin (VKİ) 40’ın üzerinde olması, VKİ’nin 35’in üzerinde olup şeker hapı kullanmasına rağmen şekeri normal seviyelere düşmüyorsa ve VKİ’nin 30’un üzerinde olup insülin ve hap kullanmasına rağmen şekeri normal seviyelere inmiyorsa şeker ameliyatları yapılır. Ameliyat öncesi yapılan tetkiklerde pankreas bezinde yeterli insülin rezervi olan hastalar da bu ameliyatlar için uygundur’’ şeklinde konuştu.

"AMELİYATTAN 3 GÜN SONRA TABURCU OLUYORLAR"

Ameliyattan üç gün sonra hastaların taburcu olduğuna dikkat çeken Karadeniz, bir hafta içerisinde normal yaşama dönülebildiğini, ameliyat sonrası çoğunlukla ilk bir haftada kullanılan insülin ve şeker haplarının da bırakılabileceğini ifade etti. Bazı durumlarda şekerin normale dönmesinin birkaç ay alabileceğine dikkat çeken Op. Dr. Metin Karadeniz, düzenli beslenme ve fiziksel aktivitenin ameliyat sonrası dönemde önemli bir yere sahip olduğunu, ilk bir ay sıvı ve yumuşak gıdalarla beslenildiğini, birinci aydan sonra katı gıdalara geçilebileceğini belirtti. Karadeniz, ‘’İlk ay protein, 6-12 ay vitamin ve mineral takviyesi gerekir. Alınan gıdanın bir bölümü normal yoldan yani mide, on iki parmak bağırsağı ve ince bağırsak yolunu takip ettiği için vücut için gerekli demir, kalsiyum ve 'd vitamini' gibi vitamin ve minerallerin emilimi olur ve uzun dönemde vitamin-mineral takviyesine gerek kalmaz’’ diye konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com