Ege Ambulans
Ses Estetiği İle İstediğiniz Ses Tonuna Kavuşabilirsiniz04/06/2021

KBB-Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan “Son yıllarda ses cerrahi tekniklerindeki gelişmeler ile artık sesimizin tonunu değiştirmek, başka bir deyişle sesimizin akordunu yapmak mümkün hale geldi” dedi.

Özellikle ses bozukluğu olan hastaları değerlendiren ve yüksek sayılarda ses teli ameliyatı yapan bir hekim olduğunu belirten Doç. Dr. Erhan Demirhan, “ Genelde kadın hastalar genellikle seslerinin kalın olmasından, erkek hastalar ise seslerinin ince olmasından yakınıyorlar. Bazen seslerinin tonundaki bu bozukluk çok ileri boyutlarda olabiliyor ve sosyal ortamlarda seslerinin yadırganması nedeniyle diğer insanlarla iletişim kurmaktan çekinir hale gelebiliyorlar. İleri derece de ince sese sahip olan erkek bir hasta telefon konuşmalarında “hanımefendi” şeklinde hitap edilmesinden ya da kalın ses tonuna sahip kadın hastalar da telefonda seslerinin erkek sesi olarak algılanmasından şikayetçi olabiliyorlar. Ses estetiği uyguladığımız hastaların önemli bir kısmı da cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirmiş transseksüel hastalardır” dedi.   

Ses tonlarından memnun olmayan tüm hastaların ses estetiği ameliyatına aday olduklarını belirten Doç. Dr. Demirhan, “ Bu hastaların ses estetiği ile hayatları değişmekte ve yeni sesleri ile yeni bir hayata başlamaktadırlar. Ses estetiğinde uyguladığımız bir çok ameliyat tekniği var ve uygulanacağımız teknik, hastadan hastaya değişiklik gösterebiliyor” diye konuştu.  

Ameliyat hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Demirhan, “ Erkek hastalarda uygulandığımız ses kalınlaştırma ameliyatlarını genellikle hasta uyanıkken lokal anestezi altında, boyuna yapılan küçük bir kesi ile gerçekleştiriyoruz. Hastanın ihtiyacı olan sesteki kalınlaşma miktarına uygun teknik belirlenir ve hasta ile ameliyat sırasında konuşarak gerekli ayarlamaları yaparak istediğimiz ses tonuna ulaşıyoruz. Kadınlarda veya erkekten kadına cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirmiş trans hastalarda uyguladığımız ses inceltme ameliyatları ise, seçilen ameliyat tekniğine göre lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir” dedi.

İlk Muayene Önemli

Ses estetiği öncesi yapılacak ses teli muayenesinin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Demirhan, “ Bazen ses estetiği için başvuran hastalarda yapılan muayenede ses tellerinde bazı rahatsızlıklar saptanabiliyor. Bu rahatsızlıklarına yönelik uygulanan tedavi veya ameliyat ile, hastalar ses estetiğine gerek kalmadan da istedikleri ses tonuna kavuşabilmektedirler. Ses estetiği olmak isteyen İzmir dışından başvuran hastalarımızla online görüşme yaparak ses estetiği planlaması yapabiliyoruz. Online görüşme öncesinde hastalarımızdan bizimle ses tellerinin endoskopik muayene videolarını paylaşmalarını istiyoruz.

Ses Tonu Değiştiriliyor

Doç. Dr. Demirhan “ Hastalar sıklıkla, ses estetiği ameliyatı ile sesini çok beğendikleri bir sanatçının sesine sahip olup olamayacaklarını sorarlar. Maalesef bu mümkün değildir. Çünkü uygulanan bu ameliyatlar sadece gırtlakta yapılan değişiklikler ile ses tonu değiştirilmektedir. Ancak kişiye özgü sesin oluşmasında gırtlağın dışında dil, dil kökü, damak ile burun ve sinüs boşluğu gibi anatomik yapılar da rol oynamaktadır. Fakat ne olursa olsun, ses estetiği ameliyatları yüksek başarı ile uygulanmaktır ve ameliyat sonrası ulaşılan ses kalitesi, hastaların ameliyat öncesi şikayetlerini ve kaygılarını ortadan kaldırmaktadır” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com