Ege Ambulans
Ses Estetiği Kişiye Uygun Sesi Sağlıyor03/02/2021

Ses estetiğinin kişiye uyumlu sesin elde edilmesini sağlayan tıbbi bir tedavi şekli olduğunu belirten Özel Gazi Hastanesi KBB Uzmanı Prof. Dr. Arif Şanlı, “ Estetik ses, kişinin dış görünüşüne, fiziksel yapısına, cinsiyetine uygun bir ses demektir. Örneğin  fiziksel olarak yapılı, uzun boylu bir erkekten çıkan ince ve tiz bir ses, ya da genç, minyon bir kadından çıkan tok ve kalın bir ses estetik bir algı yaratmamaktadır. Estetik kaygılar kimi zaman sağlık sorunları yüzünden birçok kişi tarafından tercih edilen bir tedavi yöntemidir” dedi.

Kadınlar sesini inceltmek, erkekler kalınlaştırmak istiyor

Hızla gelişen teknolojiye rağmen sesin en önemli iletişim aracı olmaya devam ettiğini kaydeden Prof. Dr. Şanlı, “ Güzel ses, kişinin psikolojik olarak ihtiyacıdır. Kişi sesi ve konuşması ile kişiliğini karşısındakine yansıtır ve böylelikle ikincil kazanımlar elde eder. Ses tonunun, genellikle kişinin yaşamına, cinsiyetine ve özellikle fiziksel yapısına uygun olması istenir. Bu  uyumsuzluk durumlarında  sesi yapılandırma ve daha estetik hale getirmek için inceltme, kalınlaştırma şeklinde ses estetiği operasyonları uygulanmaktadır. ” diye konuştu.

Ses Kalınlaştırma Operasyonu

Bu operasyonun, özellikle ince sesli erkeklerde uygulandığını belirten Prof. Dr. Şanlı, “ Kalın ve tok bir ses tonu her zaman, kendinden emin ve otoriter bir izlenim bıraktığından özellikle politikacılar, film ve seslendirme sanatçıları,  işyerinde pozisyonunu önemseyen kişiler bu ameliyatı tercih ediyor. Kalın ve karizmatik sesi,  ses terapisi ile elde etmek mümkün. Terapinin faydalı olmadığı durumlarda tıpkı bir müzik enstrümanının akordunu yapar gibi cerrahi ile ses telinin gerginliği azaltılarak insan sesinin akordunu yapmak ve arzulanan hedef sese ulaşabilmek mümkün oluyor” ifadelerinde bulundu.

Ses İnceltme Operasyonu

Sese arzu edilen inceliği kazandırabilmek bir çok cerrahi tekniğin kullanıldığını belirten Prof. Dr. Arif Şanlı, “ Bu cerrahilerdeki ortak amaç, ses telinin gerginliğini artırıp, kalınlığını azaltarak veya boyunu kısaltarak yüksek perdeli konuşma sesini yakalayabilmektir. Ses inceltme ameliyatı, bölgesel uyuşturma ile (lokal anestezi altında) yapılmakta, hastaya ameliyat sırasında sesi dinletilerek memnun kaldığı ses perdesi saptanmaktadır. Boyundaki 3-4 cm’lik küçük bir kesi, ameliyatı gerçekleştirmek için yeterli olmakta, hastanın âdem elması denilen gırtlağın ön bölümündeki erkeksi çıkıntı ile ilişkili estetik kaygıları bulunuyorsa, eş zamanlı olarak bu âdem elması da ameliyat edilerek kadın boynu görünümüne çevrilebilmektedir. Ameliyat sonrası iyileşme dönemi bir kaç gün kadar sürmektedir. Ancak ameliyat sonrası bir hafta süresince iyileşmeyi çabuklaştırmak için ses istirahati gerekmektedir” dedi.

Ses Profesyonellerine Yönelik Ses Estetiği

Ses estetiğine en çok ihtiyaç duyan kişiler arasında ses profesyonelleri yer alır. Profesyonel ses kullanıcıları; şarkıcı ve oyuncular olabildiği gibi politikacı, avukat, çağrı merkezi çalışanları, spiker ve öğretmen gibi meslek gruplarını da kapsamaktadır.

Bir başkasının sesine sahip olmak henüz mümkün değil

Sesin ortaya çıkışında sadece ses telleri görev almamaktadır. Ham ses, ses telleri tarafından ortaya çıkar. Ancak ses rengi; dil, damak, dişler, dudaklar ile şekillendirilmektedir. Bu yapılar değiştirilemediği için sesi herhangi birinin sesine benzetmek teknik olarak şuan için mümkün değildir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com