Ege Ambulans
Ses Sağlığımız İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?30/06/2021

KBB-Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, her bireyin sağlıklı bir sese sahip olmak için bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. İnsanların sesleriyle ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamadığı sürece, ses sağlıklarına pek dikkat etmediklerini belirten Doç. Dr. Erhan Demirhan, ses sağlığı için dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı.

Günde en az 2,5 litre su tüketilmeli: Ses tellerimizin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için nemli olmaları çok önemlidir. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte vücudumuzdan sıvı kaybı artmakta ve bu durum ses tellerimizde kurumaya yol açarak ses kısıklığına neden olabilmektedir. Bunu önlemek için günde en az 2,5 litre su tüketmeliyiz ve özellikle yaz aylarında su tüketimimize daha fazla dikkat etmeliyiz.

Klima ile soğutulan ortamlarda uzun süre kalınmamalı: Klima ile soğutulan ortamlardaki nem oranı azalmaktadır.  Bu durum klimalı ortamlarda uzun süre bulunan kişilerde ses tellerinde kurumaya ve ses kısıklığına yol açabilmektedir.

Sigara kullanılmamalı: Sigara içmek ses tellerinin örtü tabakasında “displazi” dediğimiz hücresel değişiklikler oluşturarak, beyaz renkli lekelenmelere yol açabilmektedir. Bu beyaz lekeler zamanla değişim göstererek kanser hücrelerine dönüşebilmektedir. Sigara sadece ses tellerinde değil, ağızdan akciğere kadar uzanan yol boyunca herhangi bir bölgede kansere yol açabileceği için, sigara kullanmamalıyız. Sigara içen ve bırakmakta zorlanan hastalarımıza da yılda en az bir kez ses teli muayenesi olmalarını önermekteyiz.

Kafeinli ve alkollü içeceklerden mümkün olabildiğince uzak durulmalı: Çay, kahve, enerji içeceği gibi kafein ve türevlerini içeren içecekler ile alkollü içeceklerin ses sağlığımıza 2 olumsuz etkisi vardır. Bu etkilerden biri, bu içeceklerin vücuttan sıvı atılımını arttırarak ses tellerinin kurumasına neden olmaları, diğer etkisi ise mideden boğaza olan asit reflüyü arttırarak ses tellerine zarar vermeleridir.

Mentollü şekerler ve boğaz pastilleri ses kısıklığına yol açabilir:  Halk arasında nefes ve ses açıcı olarak bilinen mentollü şekerler ve pastiller, sanılanın aksine ses tellerinde kurumaya neden olarak ses kısıklığına yol açabilirler.

Boğaz temizleme hareketi yapmaktan kaçınılmalı: İstemli bir şekilde öksürmek veya boğaz temizleme hareketi yapmak, ses tellerimizin çok güçlü bir şekilde birbirine çarpmasına neden olur. Bu hareketlerin alışkanlık haline getirilerek tekrarlanması ise ses tellerinin zarar görmesine yol açabilir. Öksürmek veya boğaz temizlemek yerine bir yudum su içerek yutkunmak tercih edilmelidir.

Uykunuzu yeterince almaya özen gösterilmeli: Erişkin bir bireyin günde en az 8 saat uykuya ihtiyacı vardır. Uyku sadece ses tellerimizin değil tüm vücudumuzun dinlenebilmesi ve normal fizyolojik fonksiyonlarına devam edebilmesi için gereklidir. 

Sesinizi dinlendirmeyi ihmal etmeyin: Çok yüksek şiddette ve çok uzun süreler konuşmak ses tellerimizde travmaya yol açarak sesimizin kısılmasına, ve hatta ses tellerimizde kanamaya yol açabilir. Bu nedenle gün içerisinde mutlaka sesimizi dinlendirmeli ve gürültülü ortamlarda mümkünse konuşmamalıyız.

Ses kısıklığınızı önemseyin: Sesimizin kısılması durumunda mutlaka ses istirahati yapmalı ve yukarıdaki önerilere uymalıyız. Bu önlemlere rağmen ses kısıklığımızın düzelmemesi durumunda mutlaka bir KBB uzmanına muayene olmalıyız. 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com