Ege Ambulans
Ses Teli Felcine Bağlı Gelişen Ses Kısıklığı Tedavi Edilebilir04/05/2021

KBB Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan ses teli felcine bağlı gelişen ses kısıklığı tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirterek nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

Ses teli felcinin, genellikle guatr nedeniyle yapılan tiroid bezi ameliyatları veya boyun fıtığı ameliyatlarına  bağlı olarak gelişse de, kalp, akciğer veya kafa tabanı ameliyatları sonrasında da görülebildiğini belirten Doç. Dr. Erhan Demirhan, “ Geçirilmiş ameliyatlar dışında, akciğer ve boyundaki bazı hastalıkların veya kanserlerin ilk belirtisi olarak da görülebilmektedir. Bazen de tüm muayene ve değerlendirmelere rağmen, ses teli felcine neden olabilecek bir sebep bulunamayabilir” dedi .

Ses Kısıklığıyla Başlar

Tek taraflı ses teli felcinde sık görülen şikayetin ses kısıklığı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Demirhan, “ Ses güçsüz ve nefeslidir. Konuşma sırasında genellikle nefes darlığına da yola açar. Ses teli felcinin şiddeti fazla ise sıvı gıdaları yutma sırasında öksürük krizlerine de yol açabilir” diye konuştu.

Tedavi Yöntemleri

Tek taraflı ses teli felcinin tedavisinde, ses terapisi, ses teli dolgusu (enjeksiyon laringoplasti) ve ses teli implantı (medializasyon laringoplasti) ameliyatı olmak üzere 3 tedavi yöntemi uygulandığını belirten Doç. Dr. Demirhan, “  Ses terapisi felç geliştikten sonraki erken dönemde etkilidir ve ses teli kaslarının güçlendirilmesini ve koordinasyonunu sağlayacak bazı egzersizlerden oluşmaktadır.  Ses teli implantı ameliyatındaysa felç geliştikten sonra genellikle 6-9 ay beklemek gerekmektedir. Ancak daha hızlı bir şekilde sesine kavuşmak isteyen hastalarda ise ses teli dolgusunu tercih etmekteyiz. Genellikle ses teli felci sonrası gelişen ses kısıklığı nedeniyle işini yapamaz hale gelen ve bir an önce işine dönmek isteyen doktor, avukat, öğretmen, satış danışmanı veya ses kısıklığı nedeniyle işine devam edemeyen hastalarımızda ses teli dolgusunu tercih ediyoruz. Hastalarımız ses teli dolgusu sonrasında işlerine ve gündelik hayatlarına çok kısa bir sürede dönüyorlar, ses kısıklığı nedeniyle yaşadıkları sıkıntılardan kurtuluyorlar.

Tedavi İçin Beklemek Gerekmez

Hastaların  ses teli felci tedavisi için 6-12 ay beklemek mi gerekir? Sorusunu sık yönelttiğini kaydeden Doç. Dr. Erhan Demirhan, “ Mümkün olabilen en kısa sürede tedaviye başlanması hastaların hem kedilerini psikolojik olarak daha iyi hissetmeleri açısından hem de uzun dönemde ses teli implantı ameliyatı ihtiyacını azaltması nedeniyle önem arz etmektedir.

Daha önceleri, hastalarımıza önerdiğimiz 6 ay bekleyelim eğer ses teli felciniz iyileşmezse tedavi ederiz” yaklaşımı artık güncelliğini kaybetmiştir. Yıllar öncesinde ses teli felci gelişen hastalar da artık benim için çok geç sesim için bir şey yapılamaz” diye düşünmesinler çünkü o hastalar da ses teli implant (madializasyon laringoplasti) ameliyatı ile sağlıklı seslerine kavuşabilmektedirler.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com