Ege Ambulans
“Sessiz Düşman” Hipertansiyon Hayatı Tehdit Ediyor02/02/2018

Ekol Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. İdil Yağız, “Sarımsak ve limonun tansiyonu düşürmeye ya da yükseltmeye etkisi yoktur. Hipertansiyon tedavisinde sarımsak ve limonun yeri yoktur. Hipertansiyon hastaları sadece ilaçlarını düzenli olarak kullanmalı ve sağlıklı beslenme kuralları içinde bu besinleri tüketmelidir.”

Ekol Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. İdil Yağız kan basıncındaki yükseklik olarak da bilinen hipertansiyonun, farklı iki zamanda en az iki kez ölçülen kan basıncı değerinin 140/90 mmHg’nın üzerinde olması olarak tanımlandığını belirterek, “Türkiye’de toplam 16.3 milyon tanılı hipertansiyon hastası bulunmaktadır. Genel olarak toplumda hipertansiyon görülme oranı yüzde 30-45 olup bu sıklık yaşla beraber artmaktadır. Fakat bu hastaların sadece yüzde 5-6’sı etkin şekilde tedavi edilebilmektedir” dedi.

Hipertansiyon Belirtileri

Hipertansiyonun yıllarca hiç belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar verebilme olasılığının bulunduğunu belirten Uzm. Dr. İdil Yağız, “Bu nedenle belli aralıklarla kan basıncınızı ölçtürmeniz gerekir. En belirgin hipertansiyon belirtileri arasında aşırı yüksek kan basıncına bağlı olarak baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı, görmede bozukluk oluşabilir. Ayrıca hipertansiyon belirtileri arasında; halsizlik, yorgunluk, burun kanaması, kulaklarda çınlama, baş ağrısı, baş dönmesi, yürüme ve merdiven çıkmada zorlanma, gece sık idrara çıkma, bacaklarda şişlik olabilir. Hipertansiyon belirtilerinden biri ya da birkaçı hissedildiğinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır” dedi.

Tansiyon ile ilgili doğru bilinen yanlışlar!

Sarımsak ve limonun tansiyonu düşürmeye ya da yükseltmeye etkisi yoktur. Hipertansiyon tedavisinde sarımsak ve limonun yeri yoktur. Hipertansiyon hastaları sadece ilaçlarını düzenli olarak kullanmalı ve sağlıklı beslenme kuralları içinde bu besinleri tüketmelidir. Hipertansiyon ilaçları bağımlılığa neden olmaz. Hipertansiyon tedavisi süreklilik gerektirir.

Halk arasında tansiyon ilaçlarının böbrek ve karaciğeri olumsuz yönde etkilediğine dair yanlış bir inanış vardır. Tam tersine tansiyon ilaçlarının bu organlara olumsuz etkisi yok denecek kadar azdır.  Böbrek ve birçok organ, yüksek kan basıncı ilaç ile tedavi edilmediğinde çok zarar görebilir.

Hipertansiyon Hakkında Merak Edilenler

Hastanın bir yakınması olmaması, hipertansiyonun vücuduna zarar vermediği anlamına gelmez. Zaman içinde olumsuzlukların ortaya çıkmaması için hastanın şikayeti yoksa bile kan basıncının normal değerlerde olması gereklidir. Hipertansiyon tedavisi ve önlemleri yaşam boyu sürer. Hipertansiyon ilaçları bağımlılık yapmaz. Bazı doğal maddelerin kan basıncında kısıtlı düşmeler yarattığı bilinen bir gerçektir. Ancak bunlar hastalığı tedavi etme ve yarattığı etkileri ortadan kaldırma yeterliliğine sahip değildir. Hipertansiyon tanısı için seri ölçümler gerekir. Özellikle heyecan, korku gibi durumlarda her sağlıklı kişide kan basıncının yükselmesi doğaldır. Bu münferit yükselmeler kişinin hipertansiyon hastası olduğunu göstermez Hipertansiyon hastalarının diyetinde tuz kısıtlaması çok büyük önem taşır. Potasyum ve magnezyumdan zengin beslenmek de önemlidir. Aynı zamanda kişinin ideal kilosuna erişip kilosunu koruyabilmesi için diyet yapması gerekir. Sigara ve alkol kullanımın da, özellikle kalp ve damar sistemi ile hipertansiyona direkt etkisi bulunduğundan bu alışkanlıkların sonlandırılması da tedavinin bir parçasıdır. Hipertansiyon tedavisinde günlük egzersiz yapılması da tek başına kan basıncını düşürücü etki gösterir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com