Ege Ambulans
Sıcak Kemoterapi ile Başarı Şansı Artıyor02/08/2022

Bazı kanser türleri karın boşluğuna yayıldığında, ameliyat sırasında verilen sıcak kemoterapi (HİPEK) uygulamasıyla tedavide başarı artıyor. Prof. Dr. Aras Emre Canda ve KRC Kolorektal Cerrahi Ekibi bu alanda uluslararası bir başarıya sahip. Öyle ki, bazı ülkeler doktorlarının bu uygulamaları yerinde öğrenmeleri için devlet bursu vererek, cerrahlarını bir yıllığına İzmir’e gönderiyor.

Tıp dilinde ‘peritoneal karsinomatoz’ denen, kanser hücrelerinin karın zarı ve karın boşluğundaki organlara yayılması, maalesef ilerlemiş kanser hastalığının bir göstergesi ve tedavi edilemediğinde hastanın yaşam süresini belirgin ölçüde azaltıyor. Kanser hücreleri büyüyünce, karın içindeki diğer organlar görevini yerine getiremiyor, özellikle bulantı, kusma, yemek yiyememe ve kilo kaybı, karında şişme şeklinde yakınmalara neden oluyor.

Kalın bağırsak (kolon) ve kalın bağırsağın son kısmı rektum anlamına gelen kolorektal hastalıkların tedavisi ve ameliyatlarını yapan başarılı kolorektal cerrah Prof. Dr. Canda, özellikle kolon, rektum, yumurtalık, rahim, meme, pankreas başta olmak üzere bazı kanser türleri karın bölgesine yayıldığında, ameliyatın ardından uygulanan sıcak kemoterapiyle yaşam şansının artabildiğine dikkati çekti.

İşlem nasıl yapılıyor?

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Aras Emre Canda, hastaların büyük bir kısmının genelde ileri evre ve yaygın hastalıkla başvurduğuna ve bu aşamadan sonra tedavi seçeneğinin kemoterapi ile sınırlı kaldığına dikkati çekti. Bazı hastalarda, damardan kemoterapi uygulanıp yanıt elde edildiğinde ameliyat (sitoredüktif cerrahi) ve sıcak kemoterapi (HİPEK) başarı ile uygulanabildiğini belirten Canda, “İlk önce geniş kapsamlı ve özellikli bir ameliyat ile karın içindeki görülen kanserli bölgeler, kanserden temizlenir. Gerekirse karın zarı, ince bağırsakların bir kısmı, kalın bağırsaklar, dalak, kadınlarda rahim ve yumurtalıklar alınabilmektedir. Ardından karın içindeki gözle görülmeyen kanser hücrelerini yok etmek için özel bir cihaz aracılığı ile hastanın karın boşluğu içerisine yaklaşık 42 dereceye ısıtılmış serum içinde hasta için özel olarak belirlenmiş ilaç, uygun dozda karın içerisine verilerek sıcak kemoterapi uygulanır.” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com