Ege Ambulans
Sık Görülen Ses Kısıklığı Sebebi: Ses Teli Polibi31/05/2022

Ses teli polibinin sık görülen ses kısıklıklarından biri olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, ses teli polibi hakkında merak edilenleri cevapladı.

Ses teli polibi nedir? Neden oluşur?

Ses teli polibi kabaca ses telleri üzerinde et oluşumudur. Sesin yanlış veya kötü kullanımı sonrasında gelişir.  Genellikle sesini çok yüksek şiddette veya hiç dinlendirmeden çok uzun süreler kullanan kişilerde öncelikle ses tellerinde kanama oluşur.  Bu aşamada kişi sesini dinlendirmez ve kullanıma devam ederse bu kanama alanları zamanla sertleşerek polip oluşumuna yol açarlar.

Ses teli polibi hangi şikayetlere neden olur?

Hastalar genellikle ses kısıklığından şikayetçidirler. Ses kısıklığı başlangıçta ara ara olup geçse de, bir süre sonra sürekli hale gelir. Seste hışırtı, boğukluk ve nefeslilik vardır. Konuşurken yorulma şikayetlerine de sıklıkla yol açar.

Ses teli polibi kötü huylu bir hastalık mıdır? Kansere dönüşür mü?

Hayır. kötü huylu bir hastalık değildir ve kansere dönüşmez.

Ses teli polibi tanısı nasıl konulur?

Ses teli polibinin tanısı diğer ses teli hastalıklarında olduğu gibi, bir Kulak Burun Boğaz  Hastalıkları Uzmanı’nın değerlendirmesi ile konulur. Ses tellerinin endoskopik muayenesinde ses tellerinde polibin görülmesi ile tanı netleştirilir.

Ses teli polibinin tedavisi nedir?

Çok küçük ses teli polipleri “ses terapisi” ile tedavi edilebilseler de, çoğu ses teli polibinde tedavi “ses cerrahisi”dir. Ses teli polibinin maalesef ilaç ile tedavisi mümkün değildir. Ses cerrahisi, mikrocerrahi prensipler ile ses tellerinin örtü tabakasına zarar vermeden yapılır ve bu sayede hastalar daha berrak bir sese ulaşırlar.

Ses teli polibi olan hastalar tedavi olmazlarsa ne olur?

Tedavi sürecini öteleyen hastalarımızda aylar ile yıllar içerisinde, ses kısıklığına ek olarak konuşma sırasında ağrı şikayeti de gelişmeye başlamaktadır. Ses kısıklığı artan ve konuşmanın ağrılı bir hal aldığı hastalar,  bir süre sonra sosyal ortamlardan uzaklaşmakta ve psikolojik bazı sıkıtılar da yaşayabilmektedirler.

Ameliyat olan hastalarda polip nüks eder mi?

Ses teli polibi nedeniyle ameliyat olan hastalarımızda polibin nüks etmesi çok sık gördüğümüz bir durum değildir. Çünkü polip nedeniyle tedavi sürecine giren hastalarımız ses sağlıkları ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olurlar ve bu konudaki duyarlılıkları arttığı için sesleri ile ilgili kötü kullanım alışkanlıklarını düzeltirler. Polibin nüks ettiği hastalar ise genellikle sesini kötü kullanmaya devam eden hastalardır.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com