Ege Ambulans
Soğuk havalar prostat yapmaz30/01/2018

Özel İzmir Gazi Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ümit Yıldırım soğuk havaların prostat yapmayacağını belirterek “Mevsimsel olarak hiçbir şey prostat yapmaz. Soğuk havalarda özellikle ayaklarınızı üşüttüğünüzde ve soğuk yerlerde kaldığınızda idrar tutma kaslarında soğuya bağlı spazm olduğu için kişilerde idrar yapma zorlukları oluyor” dedi.

Op. Dr. Yıldırım, “ Prostat bir organ. İdrar kesemizin çıkışında bulunan içinden işeme kanalının geçtiği bir organ. Bu organ özellikle çocuk sahibi olunmasında, yani meninin içindeki bazı maddelerin salgılanmasında önemli görev üstleniyor. Fakat bu organın bir negatif yönü var. Erkeklik hormonuna duyarlı bir organ. Bu yüzden yaşla birlikte erkeklik hormonuna duyarlılığı kişiden kişiye değişmekle birlikte büyüyor. Bu büyüme şekli işeme kanalını kapatma şeklinde olursa idrar şikâyetleri ortaya çıkıyor. Buna da iyi huylu prostat büyümesi adı verilmektedir. İyi huylu prostat büyümesi de küçük tuvaleti bir azap haline getiriyor. Damla damla idrar yapmaktan, idrarı yapmayı beklemeye kadar, tazyikin azalmasından üstüne başına idrar yapmaya kadar ve hatta hiç idrar yapamayıp sonta takılmasına kadar şikayetler oluşabiliyor.” dedi.

Havalar soğuyunca hastaların şikayetleri de artıyor. Benim çok fazla şikayetim yoktu. Ama birden şikâyetlerim arttı. O zaman da akla hemen bu kış ayları prostat mı yapıyor sorusu geliyor. Mevsimsel olarak hiçbir şey prostat yapmaz. Soğuk havalarda özellikle ayaklarınızı üşüttüğünüzde ve soğuk yerlerde kaldığınızda idrar tutma kaslarında soğuya bağlı spazm olduğu için kişilerde idrar yapma zorlukları oluyor. Zayıf işeme, idrarı yaparken bekleme, sık idrara gitme gibi şikayetler oluşabiliyor. Bu tür prostata bağlı şikayeti olan hastalara soğuk yerlerde kalmayın ve kendinizi üşütmeyin uyarısında bulunuyoruz. Soğuk havalar prostat yapmaz. 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com