Ege Ambulans
Sosyalleşme ömrü Uzatıyor02/05/2018

Sakinliği ve temiz havası ile bilinen İzmir'in ilçesi Karaburun'a bağlı Mordoğan'da hizmet veren Özel Aden Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi kurucularından Dr. Aykan Çelikel, “Toronto Üniversitesi’nin yaptığı bilimsel araştırmalara göre sosyalleşme fiziksel ve zihinsel sağlığa katkı sağlamaktadır.” dedi.

Dr. Aykan Çelikel, “ İnsanlarla bir arada bulunmanın ve bağlantı kurmanın beyin sağlığına katkı sağladığı ve demans riskini azalttığı da yapılan araştırmalarda ortaya çıkan sonuçlar arasındadır. Araştırma, aktif bir sosyal hayata sahip olmanın başlıca faydalarını ortaya koymaktadır.” dedi.

Sağlıklı İletişim

Sosyal desteğe sahip insanların  toplumdan uzak kalan, yalnız ve izole olanlardan daha uzun yaşadıklarını belirten Dr. Çelikel, “ Bu veri, genel sağlık durumları dikkate alındıktan sonra bile geçerlidir. Sosyal etkileşim, özellikle yaşlı erişkinler için daha güçlü bir bağışıklık sistemi ile doğrudan ilişkilidir. Bu, soğuk algınlığı, grip ve hatta bazı kanser türleri ile bile daha iyi mücadele edebileceğiniz anlamına gelir. Başkaları ile etkileşim kurmak, kendinizi daha iyi hissetme duygunuzu güçlendirir ve depresyon ihtimalini azaltır. Araştırmalar, ruh halinizi düzeltmenin en iyi yollarından birinin sosyal bağlantılar kurmaya çalışmak olduğunu göstermektedir. Yakın geçmişte, sosyalleşmenin beyin sağlığı için iyi olduğu kanıtlarıyla ortaya kondu. Başkaları ile sağlıklı iletişim kuran kişilerin, bellek testleri ve diğer bilişsel beceriler üzerinde daha iyi performans gösterdikleri gözlenmektedir. Uzun vadede, aktif sosyal hayatı olan insanların demans riski yalnız yaşayanlardan daha düşük olduğu ortaya çıkmıştır.” dedi.

Sosyalleşme ile ilgili önerilerde bulunan Dr. Aykan Çelikel, “ Uzaktaki aile fertleri veya arkadaşlar ile görüşmek için Skype veya Facetime gibi yeni teknolojileri kullanın. Teknolojiyle aranız yoksa muhakkak telefon ile görüşün. Yürüyüş yapın ve karşılaştığınız insanlara merhaba demek için mola verin. Yerel dinlenme merkezinizde, kütüphanede veya eğitim merkezlerinde bir sınıfa kaydolun. Bir koroda şarkı söyleyin veya bir grupta müzik çalın. Spor yapın. Arkadaşlarınız ve dostlarınız ile kahve veya çay içmek için buluşma ayarlayın. Tavla, satranç, dama vb. oyunlar oynayarak başkalarıyla keyifli vakit geçirin.Bu faaliyetlerin çoğu aynı anda hem bilişsel etkileşim hem de fiziksel egzersiz sağlamaktadır. Bu nedenle, fiziksel ve zihinsel açıdan ilgi çekici sosyal etkinlikleri tercih etmek çok faydalı olacaktır. Merkezimizde; hem sosyalleşebileceğiniz ortamı hem de aktiviteler yapabileceğiniz geniş imkanları bulabilir; ömrünüze ömür katabilirsiniz.”

Amacımız Yalnız Bırakmamak

Özel Aden Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi Müdürü Psikolog İrem Şirin, “ amacımız kocaman şehirlerde kendini yalnız hisseden ileri yaştaki bireylere sıcak bir aile ortamı oluşturabilmek, psikolojik iyi oluşlarını olumlu yönde etkileyecek sosyal bir ortamda yaşıtlarıyla birlikte mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamlarını sürdürmelerine yardımcı olmaktır. Duygusal başa çıkmanın en iyi yollarından birisi de kaliteli iletişim ve etkileşimden geçer” dedi.

Sakinliği ve temiz havası ile bilinen İzmir'in ilçesi Karaburun'a bağlı Mordoğan'da hizmet veren Özel Aden Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi 7 gün 24 saat alanında uzman sağlık personeli ve yaşlı bakım uzmanlarıyla merkezde misafir olan yaşlıların doktor gözetiminde sağlık takibini yapıyor. Otel konforuyla hizmet sunulan merkezde, her biri bağımsız, banyo ve balkonlu 1+1 ev tipi odalarıyla, yaşlıların ihtiyaç duyduğu her anında yanlarında oluyor.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com