Ege Ambulans
Sperm Sayısını Doğal Yollardan Nasıl Arttırabiliriz?01/12/2017

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ümit Yıldırım erkeklerde sperm sayısının azalmasının doğal yollardan çocuk sahibi olmayı olumsuz etkilediğini belirterek, doğal yollardan sperm sayısını arttırmanın yollarını anlattı.

Özel İzmir Gazi Hastanesi’nden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ümit Yıldırım “ Yıllar içinde yapılan çalışmalarda, 1970’li yıllar ile günümüzü karşılaştırdığımızda normal sağlıklı bireylerde dahil sperm sayısının ve sperm dölleme oranının yaklaşık yüzde 30 azaldığı görülmektedir. 90’lı yıllarda normal sperm sayısı mililitrede 20 milyon kabul edilirken, günümüzde 15 milyon normal kabul ediliyor. Şu an için toksit maddelerden dolayı ciddi bir oranda normal yoldan çocuk sahibi olma problemi var. Kadınlarda bir problem olmadığı belirlendikten sonra erkekler sperm sayısının azlığı nedeniyle doktora başvuruyor.” dedi.

Belli bir nedeni yok

Op. Dr. Yıldırım, “ Biz ürologlar erkeklerde sperm sayısını düşüren herhangi bir neden bulamıyoruz. Kan testleri ve varikosal dediğimiz hastalıkların hepsi normal gözüküyor. Bunlara oart sendromu tanısı  koyuyoruz. Son 5 yılda doğal gıdalar ya da doğu tipi beslenmenin revaşta olduğunu düşünürsek doğal yollarla sperm sayısını nasıl artırabildiğinin yolları arandı ve bazı sonuçlara ulaşıldı.” dedi.

Sperm Sayısı Nasıl Artar?

  1. Egzersiz ve uyku. Haftada 3 defa günde 50 dakika yapılan aerobik sperm sayısını yüzde 50 oranında arttırmaktadır
  2. Strsten uzak durmak
  3. Çağımızın vebası olan sigarayı bırakmak
  4. Aşırı alkol ve ilaç kullanımından uzak durmak. İlaç derken marihuana ve kokainden bahsedilmektedir. Bu tarz uyuşturucu ve alkol kullanımı sperm sayısı ve üretimini azaltmaktadır.
  5. Belli başlı ilaçlar uzak durmak. Bazı antibiyotikler, dışarıdan alınan testestoronlar, anti psikotik ilaçlar.
  6. 2017’de yapılan bir çalışmada çemen otunun sperm sayısını arttırdığı belirlendi. Çemen otu tüketilebilir.
  7. Yeteri kadar Vitamin D ve Kalsiyum alınmalı
  8. Ginseng alımı. Ginseng genelde cinsel güç olarak bilinir fakat günde 675 mg düzenli ginseng  kullanımı sperm sayısını arttırıyor.
  9. Antioksidandan zengin gıdalar tüketilmeli, özellikle Vitamin E, C, selenyum içeren gıdalar.
  10. Özellikle omega 3 ve omega 6 ile sağlıklı yağ alımı arttırılmalı
  11. Sağlıksız yağ alımı azaltılmalı, özellikle doymuş yağlar tüketilmemeli
  12. Çevresel toksit maddelerden kaçınmalıyız.
  13. Soya ya da benzeri bitki östrojeni içeren gıdalardan kaçınmalıyız.

Ne Tüketilmeli?

Ceviz, badem, limon, portakal suları, buğday ve tahıl ürünleri, balık, kabuklu deniz gıdaları, Vitamin D ile takviye dilmiş süt ve süt ürünleri, sarımsak, muz, brokoli, ıspanak, bitter çikolata 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com