Ege Ambulans
Sünnet Uzman Hekimlerce, Hastane Ortamında Yapılmalı28/06/2017

Okulların yaz tatiline girmesiyle birlikte aileler çocuklarının erkekliğe ilk adım olarak kabul edilen sünnetlerini gerçekleştirebilmek için sıraya girdi. Yaz mevsiminin gelmesi ve okulların kapanmasıyla birlikte sünnet olan çocuk sayısı gittikçe artıyor. Erkek çocukları bir yandan “erkek olacaksın” sözleri ile bu işleme hazırlanırken; rengârenk küçük prens kıyafetleri ile de duruma alışmaya çalışıyor. Sünnetin düğünü, duası, konvoyu derken atlanmaması gereken en önemli nokta bazen dikkatlerden kaçıyor. Çocuğun ileriki yıllardaki yaşantısını doğrudan etkileyecek olan bu operasyon kimi zaman steril olmayan şartlar altında yapılabiliyor. Batı Anadolu Sağlık ve Eğitim Kurumları (BASEK) Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Özer Gürbüz aileleri sünnet konusunda uyarıyor.

Kalıcı Problemler Oluşabilir

Op. Dr. Özer Gürbüz sünnet sırasında derinin fazla kesilmesinin, kanama, şekil bozuklukları, idrar yolunun zarar görmesi gibi kalıcı sakatlıkların karşılaşılabilecek problemler arasında olduğunu belirterek “ sünnetin deneyimli kişilere yaptırılması ile bu tür komplikasyonlar aza indirilmektedir. Sünnet uzman hekimler tarafından hastane ortamında, steril koşullarda yapılmalıdır. Yanlış yapılacak bir sünnet kalıcı problemler oluşturabilir. BASEK olarak bünyemizdeki sağlık merkezlerinde çocuk sünnetinde deneyimli hekimlerimizle bu operasyonu sağlıklı bir şekilde gerçekleştiriyor, çocuğun sağlığını ön planda tutarak ailelerin de içinin rahat olmasını sağlıyoruz.” dedi.

İdeal yaş 6

Sünnette ideal yaşın çocuğun psikolojik olarak etkilenmemesi için 4-5 yaş geçtikten sonra yapılması gerektiğini belirten Batı Anadolu Central Hospital’dan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Güven Üstün “ sünnet doğumdan sonra istendiği zaman yaptırılabilir. Fakat genellikle yenidoğan sünneti hariç,4-5 yaş geçtikten hemen sonra yaptırılması uygun düşmektedir. Eğer bu durum çocukta herhangi bir psikolojik rahatsızlık uyandırmayacaksa yaş konusu pek problem değildir. Burada önemli olan çocuğun herhangi bir travma yaşamamasıdır.” dedi.

Sünnet Uzmanlık gerektirir

Sünnetin profesyonellik isteyen bir iş olduğunu belirten Op. Dr. Güven Üstün, “ ailelerin çocuklarını güvenilir ve işin ehli deneyimli hekimlere sünnet ettirmeleri konusunda tavsiyelerde bulundu. Op. Dr. Üstün, “ Sünnet ilk bakışta kolaymış gibi gözükse de oldukça önemli bir ameliyattır. Çocuğun hem fiziksel hem psikolojik olarak etkilediğinden sünnet konusunda tecrübeli bir hekim tarafından yapılmalıdır. Türkiye’de hatalı sünnet mağduru pek çok çocuk bulunmaktadır. Fakat insanlar bu istatistiğe bakmayarak ucuz ve pratik yoldan işi bitirmeye çalışmaktadırlar. Bu çok yanlıştır. Operasyon sırasında deri yapışıklıkları veya kanama, idrar deliğinin yerinde olmaması gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Uzman cerrah bunu anında fark edip gerekli müdahaleyi yapmalıdır. Bunun gibi derinin eksik alınması, hatalı dikim, penis ucu yaralanmaları gibi pek çok ciddi problem ortaya çıkabilmektedir. Sünnet oldukça önemli bir ameliyat olmakla beraber çocuğun ergenliği ve sonrasında gelen cinsel hayatını etkilemektedir.”

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com