Ege Ambulans
Tekrarlayan Düşükler’de Güncel Yaklaşımlar14/09/2018

İlk gebeliği düşükle sonlanan kadınların en büyük korkularından birinin bir daha hiç çocuğunun olmayacağı ya da sonraki gebeliklerinin de düşükle sonuçlanacağını düşünmeleri olduğunu belirten Op. Dr. Özlem Gültekin, “ Bu gerçek değildir. Ancak düşük yapan kadınların daha sonraki gebeliklerinde düşük yapma ya da düşük tehditi yaşama olasılıkları hiç yapmamışlara göre biraz daha yüksektir. Arka arkaya 3 ya da daha fazla sayıda gebeliğin düşük ile sonuçlanmasına tekrarlayan düşük adı verilir. Burada önemli olan nokta düşüklerin birbirini takip eden gebeliklerde yani arka arkaya olmasıdır.” dedi.

Tekrarlayan Düşüklerin Nedenleri

Rahime ait anomaliler: Tekrarlayan düşük olan kadınların yaklaşık yüzde 12-15’inde sorun rahimden kaynaklanmaktadır. Rahimde çift göz olması olarak bilinen durum ya da rahim ağzının gereğinden fazla açık olması tekrarlayan düşükler ile sonuçlanabilir. Bunun anlaşılması için rahim ağzı açıklığının değerlendirilmesi ve rahim filmi çekilmesi gereklidir.

Eğer problem rahim ağzı yetmezliği ise gebeliğin erken dönemide konulacak bir dikiş ile(serklaj) gebelik miada kadar götürülebilir. Çift gözlü rahim ya da benzer bir şekil bozukluğu olanlarda ise bunu gidermeye yönelik operasyonlar planlanır.

Hormonal Nedenler: Tekrarlayan düşüklerde önemli bir sebepte hormonal bozukluklardır. Pekçok hormon bozukluğu düşüğe neden olabilir. Örneğin tiroid hormonlarındaki azalma ya da artışlar düşük nedeni olabilir. Bu durumun tedavi edilmesi genelde gebeliğin sorunsuz devam etmesini sağlar. Yine önce yumurtalıklardan daha sonrada plasentadan salgılanan ve görevi gebeliğin idamesi olan progesteron hormonunun yetersizliği de düşükle sonuçlanır. Luteal faz yetmezliği denen bu durumun tedavisi eksik olan hormonun dışarıdan verilmesidir.

Kromozomal nedenler: Düşüklerin en önemli nedenlerinden biri de kromozomal bozukluklardır. Eğer ailede sonraki bireylere aktarılabilecek genetik bozukluklar mevcut ise tekrarlayan düşüklerin nedeni bu olabilir. Böyle bir durumdan şüphelenildiğinde eşlerde kromozom analizi yapılır ve eğer patoloji saptanır ise genetik danışmanlık gerekli olur.

Pıhtılaşma Eğilimi: Anne karnındaki bebek, annesine plasenta ile bağlıdır. Bebek ve anne arasındaki beslenme, kan alışverişi plasentadaki kılcal damarlarla olur. Pıhtılaşma eğilimi hastalığı olanlar gebe kaldıklarında bu kılcal damarlarda çok küçük pıhtılar oluşur ve tıkanma yapar. Bu durum bebeğin beslenmesini  ve dolayısıyla da gelişimini bozar ve sonunda düşük olur. Tekrarlayan düşükleri olan kadınlarda aPTT, antikardiyolipin antikorlar, Lupus antikoagülanı gibi testlerin de yapılması gereklidir. Ayrıca tam bir genel muayeneden geçirilmeleri, tam kan sayımı başta olmak üzere kan tetkiklerinin de yapılması şarttır. Trombofili dışında başka bazı kan hastalıklarında da pıhtılaşmaya eğilim olabilir. Anne adayında bu tür kan hastalıklarının olup olmadığı incelenmelidir. Sonrasında hematolog ve jinekolog tarafından değerlendirip uygun tedaviye başlanması gerekir.

Tekrarlayan Düşükte Tedavi

Tekrarlayan gebelik kaybı olan hastalar için tedavi önerileri, tekrarlayan gebelik kaybının altında yatan nedene dayanır. Karyotipik (kromozomal veya genetik) bir anormallik bulunan kişiler genellikle genetik inceleme yapılır. Eğer varsa genetik anormallik tespit edilerek ileride kromozomal olarak normal veya anormal gebelik yaşama olasılığı araştırılır. Bir rahim anormalliği bulunursa, defekte bağlı olarak ameliyat yapılabilir. Gebelik kaybının kişiye özel nedenleri tespit edildikten sonra teşhis edilen soruna yönelik tedavi planıyla düşük riski engellenebilmektedir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com