Ege Ambulans
Testis Kanseri’nde Erken Teşhis Başarıyı Artırıyor29/03/2021

Ekol Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Osman Gücük, diğer kanser türlerine göre daha nadir görülen testis kanseri ve tedavisi hakkında bilgiler verdi. Testisler skrotum adı verilen bir cilt kesesi içinde, penisin alt kısmında asılı olan, oval biçimli iki küçük organ olduğunu belirten Opr. Dr. Osman Gücük, “Testisler erkek üreme sisteminin bir parçasıdır. Testisler, ergenlikten itibaren kadının yumurtasını dölleyecek spermleri üretirler, ayrıca testosteron hormonunu da üretmektedirler. Testis tümörlerinin nadir görülmekle birlikte, 15-35 yaş arası erkeklerde sık görülür. Erkekteki tüm tümörlerin yüzde 1-2’sini kapsar. Testis tümörlerinin genel görülme sıklığı 100 binde 2-3 olarak bildirilmektedir.”

Testis Kanseri Belirtileri

Testis kanserinin belirtileri hakkında bilgiler veren Opr. Dr. Osman Gücük, “Kanser genellikle sadece bir testisi etkiler. Testiste şişlik, testiste ele gelen sertlik, testiste hassasiyet, ağrı, daha az sıklıkla göğüste şişlik, tümörün yayılımına göre öksürük (akciğer tutulumu), karındaki lenf bezlerini tutulumuna göre karın ağrısı, bulantı, kusma iştahsızlık, kilo kaybı, beyin tutulumuna bağlı nörolojik rahatsızlıklar, kısırlık ve sırt ağrısıdır. Sık rastlanan bulgu ise ‘elle hissedilen ağrısız şişlik’tir.”

Tedavi Yöntemleri

Testis kanserinde uygulanan başlıca tedavi yöntemleri hakkında bilgiler veren Opr. Dr. Osman Gücük, “Cerrahi müdahale, radyoterapi, kemoterapi, tümörün türüne ve evresine göre kombine tedavidir. Seviyenin normale düşmesi hastalığın tedavisinde kür sağlandığı anlamına gelmemektedir” dedi.

Kendi Kendine Testis Muayenesi

Kendi kendine muayenenin erken teşhise yardımcı olduğunu belirten Opr. Dr. Osman Gücük, “En iyi muayene zamanı, testislerin üzerindeki derinin yumuşadığı sıcak bir duş sonrasıdır. Her bir testisi iki elinizle muayene edin. Orta parmaklarınız testisin altında, başparmağınız üstünde olmak üzere parmaklarınızın arasında testisinizi nazikçe çevirin. Sol testisin sağa göre daha sarkık olması normaldir. Spermi taşıyan ve biriktiren yumuşak ve kanallı olan epididimi bulun, ele gelen kitle, sertlik, ağrı ve şişliğin olup olmadığını kontrol edin. Muayeneyi yaparken bir ay önceki muayenenizden farklı olan durumlara dikkat edin, anormal bulgular varsa not edin ve üroloji hekimine mutlaka başvurun” dedi.

Tümörün Oluşumu

Genetik faktörlerin testis tümörünün oluşumunda etkili olduğunu belirten Opr. Dr. Osman Gücük, “Yumurtanın doğumdan sonra torbalarda değil kasık kanalında ya da karın içerisinde kalmış olması (inmemiş testis), geçirilmiş enfeksiyonlar, kabakulak enfeksiyonları, yumurtaya gelen darbeler, yumurtaların normal büyüklüğünün altına düşmesi, kimyasal ve çevresel kanserojen maddeler etkilemektedir” dedi.

Ameliyat Sonrası Cinsel Yaşam

Bir yumurta alınmak zorunda kalındığı zaman erkeklerin psikolojik anlamda etkilenmesi ve bu yüzden cinsel yaşamın da sıkıntıya girmesinin söz konusu olduğunu belirten Opr. Dr. Osman Gücük, “Bu yüzden psikolojik etkiyi ortadan kaldırmak için silikon protez alınan yumurta yerine konabilir. Bunun dışında bir yumurtanın alınması kişinin cinsel yaşamını etkilemez ve diğer testis normal olduğu sürece kısırlık da yaşanmaz. Ancak karın içindeki lenf bezlerinin temizlenmesi ameliyatı gerçekleştirilirse meni fışkırması ile ilgili bazı sinirler zedeleneceği için kişi genellikle dışarı boşalamaz. Buna kuru orgazm denir. Kişi zevk alsa da boşalma yaşanmaz. Bu durumda kişi çocuk sahibi olamayabilir. Bu yüzden ameliyat öncesinde kişinin spermi alınarak ileride tüp bebek için kullanılabilir. Ayrıca ışın tedavisi ya da kemoterapide de 5 yıl gibi bir süre ile sperm oluşumunda sorunlar ortaya çıkabilir ve kısırlık oluşabilir. Bu yüzden yine tedavi öncesinde kişinin spermi alınabilir” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com