Ege Ambulans
Thermal Welding ile Bademcik Ameliyatı05/05/2017

Prof. Dr. Ali Vefa Yücertürk, “Kronikleşmiş bademcik enfeksiyonu oluşturduğu potansiyel komplikasyonlardan dolayı önemle ele alınmalıdır. Bunlar arasında romatizmal ateş, kalp kapakçığı hastalıkları, böbrek hastalıkları önem taşımaktadır.”

Ekol KBB Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ali Vefa Yücetürk, “bademcik ameliyatları” hangi durumda ve ne zaman yapılmalı sorusu ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Yutak ve geniz bölgesinde Waldeyer Halkası olarak bilinen beş ayrı lenfoid dokunun bulunduğunu belirten Prof. Dr. Yücetürk “Bunlar adenoid (geniz eti), östaki tüpü çevresindeki lenf dokusu, boğaz-yutak bademciği (palatin tonsil), dil kökü bademciği ve yutak yan-arka duvarlarındaki lenf folliküllerinden oluşur. Bu dokuların görevi, hem burun ve ağız yolu ile solunum ve yutma sırasında giren mikroorganizmaları ortadan kaldırmak, hem de bağışıklık sisteminin mikroorganizmalara karşı tanıma ve yok etme fonksiyonuna yardımcı olmaktır” dedi.

2 yaşını bitirmeli

Prof. Dr. Yücetürk bademcik ameliyatında palatin tonsiller (yutak bademciği) alındığını belirterek, “Özellikle çocukluk döneminde bu işleme ek olarak geniz bademciği (geniz eti=adenoid vegetasyon) da çıkarılmaktadır. Bademcik ve geniz eti ameliyatı 3 yaşını doldurmuş hastalara uygulanabilen bir ameliyattır. Bunun istisnası, tıkayıcı uyku apnesi denilen hastalıktır; bu durumda 2 yaşını bitirmesi yeterlidir. Çünkü uyku apnesi olan çocuğun bir yıl daha bu şekilde bırakılması, ileride telafisi zor veya imkansız ikincil hastalıklara da yol açabilmektedir.” Yapılan ameliyatta boğaz-geniz bölgesindeki beş ayrı dokunun ikisinin çıkarıldığını belirten Prof. Dr. Yücetürk “geride kalan üç lenfoid doku kişiyi hastalıklara karşı koruma fonksiyonunu devam ettirmektedir” dedi.

Prof. Dr. Yücetürk hangi durumlarda bademcik ameliyatının yapılması gerektiğini şu şekilde sıraladı: İki yıl üst üste toplam 5-6 kere veya son bir yıl içinde 5 kere bademcik enfeksiyonu geçirmiş olmak, tıkayıcı uyku apnesi bulunması yani uykuda nefesin durması ameliyat için başlıca etmenlerdir. Ayrıca çocukta gelişme ve büyüme geriliğine yol açacak kadar büyük bademcikler bulunması, bademciklerin hastada efüzyonlu veya kronik orta kulak enfeksiyonuna yol açması, hastanın yutmasına, nefes almasına veya konuşmasına engel olacak kadar büyük bademcik olması, bademciklerin yutak apselerine yol açması, bademciklerin hastada akut romatizmal ateş hastalığın (eklem ağrıları, kalpte ritm bozuklukları, böbrek tutulumu-glomerulonefrit) yol açması, antibiyotikle düzelmeyen, enfeksiyona bağlı boyunda kronik lenf bezi büyümesi, bademcik taşı, bademcik veya genizde tümör şüphesi, damak ve dişlerde çiğneme-kapanma bozuklarına yol açan geniz eti-bademcik problemleri,    ateşli  havale geçirilmesine sebep olan bademcik iltihabı ameliyat sebepleri arasında sayılabilir.

30 dakika sürüyor

Bademcik ameliyatının, genel anestezi altında yapıldığını belirten Prof. Dr. Yücetürk, “Ameliyat öncesinde hastanın anestezi almasına engel olabilecek herhangi bir hastalığı olup olmadığı, kanama bozukluğu olup olmadığı gibi sorgulamalar, tetkikler ve konsültasyonlar yapılmaktadır. Ameliyat ağız içinden gerçekleştirilir. İşlemin süresi 10-30 dakika arasındadır. Pek çok değişik teknik olmakla beraber, günümüzde en sık tercih edilenler diseksiyonla tonsillektomi ve Thermal Welding (kanamanın en az olduğu özel koter)'tir. Ameliyat sonrasında soğuk, sulu gıdalar verilmekte, yaklaşık bir hafta süreyle özel diyet uygulanmakta. Sonuç olarak, bademcikler vücut savunma sisteminin bir parçasıdır. Ancak enfeksiyon kaynağı olarak vereceği zararlar göz önünde tutulduğunda, hastanın göreceği fayda daha fazla olacaksa ameliyat tercih edilmelidir” diye konuştu.

Ameliyatı kabul eden hastalar daha hızlı gelişiyor

Prof. Dr. Yücetürk, “Yapılan araştırmalarda, bademcik-geniz eti ameliyatı olması gereken hastalar değerlendirilmiş, ameliyatı kabul eden gruptaki gelişme-büyüme hızı, ameliyatı kabul etmeyen gruptakilere göre çok daha yüksek  olmuş; bunun sebebinin de tıkanıklık yaşayan çocuklarda gece salgılanan büyüme hormonunun yetersiz salınımı olduğu anlaşılmış” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com