Ege Ambulans
Tiroidde Nodüller Kötü Huylu Olabilir07/12/2017

Özel İzmir Gazi Hastanesi’nden Dâhiliye Uzmanı Dr. Esra Irmak Üstün, “ ultrasonda tiroid dokusundan farklı olarak ayırt edilebilen lezyonlara 'tiroid nodülleri ' adı verilir. Toplumda nodül sıklığı yüzde 15 ile yüzde 20 arasındadır. Kadınlarda ve yaş ilerledikçe nodüllerin görülme sıklığı artmaktadır. Bu nodüllerin yüzde 90-95’i iyi huyludur, takip ve medikal tedavi gerektirir.

 

Aile Öyküsüne Dikkat!

 

Dr. Esra Irmak Üstün, “ Ailede ve yaşanan çevrede guatr öyküsünün olması, birden fazla nodül varlığı , ileri yaş ,sıcak nodül ve ilaçla nodül boyutunun küçülmesi  iyi huylu nodül ile ilişkilidir. 4 cm üzerindeki nodüller , hızlı büyüyen nodüller , ailede tiroid kanseri öyküsü olması , ses kısıklığı , yutma güçlüğünün olması nodüllerin kötü huylu olabileceğini gösterir. Doppler ultrason ile nodüllerin vasfı kanlanma düzeyleri çevre lenf bezleri değerlendirilebilir. Gerekirse tiroid sintigrafisi gibi ileri tetkiklerle sıcak soğuk nodülü ayrımı yapılabilir. Şüpheli ve 1 cm den büyük olan tüm nodüllerin tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi ile değerlendirilmesi gerekmektedir. Biyopsi yüzde 95’e varan doğru sonuçlar veren  kolay ve ağrısız bir yöntemdir.”

Genelde İlaç Tedavisi

Tiroid nodüllerinin çok büyük kısmı ve nadiren cerrahi tedavi gerektirir. Pek çok nodülde ilaçsız izlem yeterli olurken; şüpheli yada malıgn nodül varlığında, baskı yapan çok büyük guatrlarda sistemik bulgular gelişen durumlarda cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Ailede guatr öyküsü olanlar daha önce baş-boyun bölgesine radyoterapi uygulanmış olanlar, guatrın sık görüldüğü coğrafi bölgelerde yaşayanlar , tip 1 diyabet sedef gibi otoimmün hastalıkları olanlar tiroid taramalarını mutlaka yaptırmalıdır. 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com