Ege Ambulans
Tiroit Bozukluğu Gebe Kalmayı Etkiliyor09/01/2018

Medical Park İzmir Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. Pınar Alarslan gebelerde gözlenen hipotiroidi yani tiroit bezinin az çalışmasının, düşüklere ve erken doğuma neden olabileceğini söyledi.

Tiroit hormonlarının azalması sonucu  hipotiroidi hastalığının ortaya çıktığını belirten Alarslan, “Tiroit bezi, boynumuzun ön tarafında soluk borusunun üzerinde bulunan bir salgı bezidir. T3 ve T4 adı verilen ve metabolizmamızı düzenlemeye yardımcı olan önemli tiroit hormonlarını salgılamaktadır. Bu hormonların salgısının azalmasına hipotiroidi adı verilir. Hipotiroidi hastalarında halsizlik yorgunluk metabolizmada yavaşlama, kilo alma, saç dökülmesi, adet düzensizliği, kabızlık ve depresyon gibi etkiler gözlenir.” dedi. 

“Erken doğuma neden olabilir”

Gebe annelerde hipotiroidi hastalığının mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söyleyen Alarslan, “Üreme çağındaki kadınlarda hipotiroidi % 2-4 oranında bildirilmektedir. Hipotiroidi saptanan kadınlarda %23’de adet düzensizlikleri bulunduğu bildirilmiştir. Tiroit fonksiyon bozuklukları aynı zamanda gebe kalmayı da etkilemektedir. Gebelikte hipotiroidi izlendiğinde de mutlaka tedavi edilmelidir. Klinik ve deneysel çalışmalar ile tiroit hormonunun bebeğin beyin ve nörolojik gelişimi için gerekli olduğu gösterilmiştir. Annede hipotiroidi izlendiğinde tedavi edilmezse, abortus dediğimiz düşüklere, erken doğuma, preeklampsi ve doğacak çocuklarda düşük doğum ağırlığı, entelektüel fonksiyonlarda azalmaya neden olabilir.”  dedi.

İyot eksiliğine dikkat

Gebe annelerin  günlük iyot ihtiyaçlarını karşılamaları gerektiğini belirten Alaraslan, “Gebelikte hipotiroidinin en önde gelen nedeni iyot eksikliğidir. İyot, tiroit bezinin çalışabilmesi için gerekli bir elementtir. İyot alımı yeterli olmayan gebelerde ise otoimmün tiroidi (Haşhimato hastalığı) hipotiroidinin en sık nedeni olarak ön plana çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü günlük iyot ihtiyacının erişkinlerde 100-150 mcg iken gebelikte artan ihtiyaç nedeniyle günlük iyot alımının >250 mcg/gün üzerinde olması gerektiğini ifade etmiştir. Yeterli iyot alan gebede fizyolojik adaptasyon sağlanacak, anne ve fetüs için yeterli tiroit hormonu üretilecektir. Türkiye iyot eksikliği bölgesi olduğundan gebelik tanısı alır almaz tiroit fonksiyonlarını (TSH, sT4 ve Anti TPO Ab) kontrol etmek gerekir. Çünkü uygulanan iyot proflaksisine rağmen, kırsal bölgelerde daha belirgin olmak üzere halen Türkiye’nin %27.8’ de orta derecede iyot eksikliği devam etmektedir.” dedi

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com