Ege Ambulans
Tiz/İnce Sesli Erkeklerin Rahatsızlığı: Mutasyonel Falsetto28/03/2022

Ergenlik sırasında gırtlağın gelişimi ile paralel olarak erkeklerin seslerinde de belirgin bir kalınlaşma (pesleşme) meydana geldiğini belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, sesteki bu kalınlaşma sürecinin gerçekleşememesi ve sesin tiz kalmasının bir ses bozukluğu olduğunu söyleyerek, bu ses bozukluğu hakkında merak edilenleri cevapladı.

Mutasyonel Falsetto nedir?

Mutasyonel falsetto, diğer adıyla püberfoni, erkeklerde ergenlik döneminde gırtlak gelişiminin normal bir şekilde gerçekleşmesine ve anatomik bir rahatsızlık olmamasına rağmen, sesin kalınlaşmasının gerçekleşmediği ve tiz kaldığı bir ses bozukluğudur.

Mutasyonel Falsetto kadınlarda görülür mü?

Kız çocuklarında da ergenlik sırasında seste kalınlaşma olmaktadır. Bu sürecin gerçekleşmediği kadınlarda da ergenlik sonrasında ses bir miktar tiz kalabilir. Kadınlarda görülen bu ses rahatsızlığı “jüvenil ses” olarak adlandırılmaktadır ve hastaların çocuksu bir sesleri vardır.Kadınlarda görülen bu durum mutasyonel falsetto kadar belirgin bir değişim olmadığı için ve hastaların sosyal hayatlarında ciddi etkiye yol açmadığından, hastalar nadiren tedavi ihtiyacı duyarlar.

Mutasyonel Falsettonun belirtileri nelerdir?

15-20 yaş arasında başvuran hastalarım genellikle Sınıfımdaki tüm arkadaşalarımın sesi kalınlaştı. Ama benim sesim hala çok ince..” şeklinde başvururlar. 20 yaş üzerinde başvuran hastaların çoğu, konuşmalarının anlaşılmamasından, kalabalık ve gürültülü ortamlarda sesini duyuramamaktan ve seslerinde olan kırılma/titremeden yakınırlar. Telefon görüşmelerinde seslerinin kadın sesi olarak algılanması ve yeni girdikleri ortamlarda seslerinin yadırganması da sık yaşadıkları durumlardır. Bu durum zamanla hastaların kendilerini sosyal yönlerden kısıtlamalarına  ve daha içe kapanık bir yaşam sürmelerine neden olur.

Mutasyonel Falsettonun tanısı nasıl konulur?

Mutasyonel falsetto ses hastalıkları konusunda uzman bir Kulak Burun Boğaz uzmanının yapacağı muayene ile konulur. Muayenede ses tellerinin endoskopik değerlendirmesi ve sesin akustik analizi yapılır. Endoskopik muayenede seste tizliğe yol açabilecek diğer hastalıkların olmadığının gösterilmesi önemlidir.

Mutasyonel Falsetto nasıl tedavi edilir?

Mutasyonel falsetto ses terapisi ile herhangi bir ameliyata gerek kalmadan çoğu hastada tedavi edilir. Ses terapisinde hastalarda mevcut olan ancak kullanılamayan pes/kalın sesin bulunması ve bu sesin konuşmaya aktarılması amaçlanır.  Ancak 30-40 yaş üzeri ve ses terapine dirençli hastalarda istenilen sese ulaşılamaması durumunda, ses kalınlaştırma cerrahileri son seçenek tedavi olarak uygulanmaktadır. Mutasyonel Falsetto” tedavi edilmediğinde, ek psikososyal problemlere yol açan bir ses bozukluğudur. Bu nedenle tedavi edilmesi önem arzeder ve tedavi sonrasında hastalar sosyal olarak daha aktif bireyler olurlar. 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com