Ege Ambulans
Total Diz Protezi İle Yaşam Kalitenizi Artırın25/12/2020

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Bora Şerifhan Alpaydın, total diz protezi ameliyatının hastalarının yaşam konforunu arttıran önemli bir cerrahi operasyon olduğunu belirterek operasyon hakkında bilgiler verdi.

Total diz protezinin aşınmış olan eklem yüzlerinin metal polietilenden üretilen ağrısız eklem hareketi için tasarlanmış özel parçalar ile kaplanarak yapay bir eklem oluşturulması olduğunu belirten Op. Dr. Bora Şerifhan Alpaydın, “ İlk kez 1968 yılında uygulanmış ve günümüze kadar çeşitli teknik ve metal teknolojisinin ilerlemesi sayesinde başarılı bir tedavi yöntemi olarak günümüze kadar gelmiştir” dedi.

Hasta Seçimi Önemli

Aşınmış ve deforme olmuş diz ekleminin yüzeylerinin metal ve polietilenden imal edilmiş ve özel kaplamaları olan parçalar ile değiştirilerek normal ve ağrısız eklem hareketinin yeniden kazanılmasını sağlayan bir ameliyat yöntemi olduğunu anlatan Op. Dr. Bora Şerifhan Alpaydın, “ Konservatif yani geleneksel tıbbi tedaviler ile (ilaç, diz içerisine enjeksiyonlar, fizik tedavi, istirahat) şikayetleri geçmeyen ve yürümede  zorlanan, günlük aktiviteleri kısıtlanan hastalar için uygundur. Yaş için genelde  60 yaş ve üstü tercih edilir. Ancak iltihaplı eklem romatizması, eski kırık sekeli ve avasküler nekroz (kemik ölümü) olan 60 yaş altındaki hastalara da çekilen diz röntgenlerine bakılarak uygulanmaktadır” dedi.

Kişiye Özel Diz Protezi

Total diz protezi ameliyatlarında kişiye özel tıbbi ve cerrahi tedavi planladıklarını belirten Op. Dr. Bora Şerifhan Alpaydın, “ Diz protezinin de kişiye özel olması için ameliyat öncesi planlama gerekir. 3 boyutlu çekilen tomografiler ile önceden hastaya özel yeni dizinin şekline göre kesi blokları hazırlanır ve implant yeni protez buna göre imal edilir. Kişiye özel olması demek maliyetinde artmasını gerektirir. Ancak avantajları fazladır. Hasta memnuniyeti daha fazladır. Rehabilitasyon süresi, ameliyat süresi daha kısadır” diye konuştu.

Total diz protezi nasıl yapılır?

Spinal ve epidural dediğimiz bel omurları arasından yapılan iğneler ile bölgesel uyuşturma anestezi hekimi tarafından yapılır. Aynı seansta eğer hastanın genel durumu iyi ise her iki dize protez ameliyatı yapılabilmektedir. Diz ekleminin deforme olan yüzeyleri uygun açılar ile kesilerek kemiğin durumu ve hasanın yaşına bakılarak çimentolu, çimentosuz veya hibrid olarak uygulanır. Operasyon esnasında damardan ve eklem çevresine yapılan traneksamik asit enjeksiyonları ile kanama önlenir ve kan verme ihtiyacı aza indirilir. Günümüzün modern cerrahi tekniklerinde dikiş estetik olarak atılmakta ve hasta hastaneden çıkarken su geçirmeyen pansumanlarla taburcu olmaktadır. Bu sayede evde pansuman yaptırma ihtiyacı ortadan kalkar ve duş alınabilir.

AMELİYAT SONRASI BAKIM

Ameliyat sonrası istirahat ve bakım dönemi hakkında bilgiler veren Op. Dr. Alpaydın şu bilgiler verdi: “ Hasta ameliyat sonrası ilk gün yürüteç yardımı ile ayağa kaldırılır. Daha sonraki günler çift koltuk değneği ile yürümeye alışırlar. CPM denilen dizin otomatik olarak hareket etmesini sağlayan cihaz kullanılır. Fizyoterapist hastane ortamında gerekli desteği sağlar. Hastanede kalma süresi tek diz ameliyatlarında   2 veya 3 gün , çift diz ameliyatlarından 3 veya 4 gün olmakla birlikte hastanın genel durumu süreyi belirler.

Hastanın ameliyat öncesi yaptığı ağır iş veya tempolu hareket gerektiren hobileri varsa ilk 6 ay dikkat etmelidir. Öğretilen egzersizler ve fizyoterapist desteği ile yaşam kalitesi ameliyat öncesine göre artar.  Travma, ateşli hastalıklar, diş ve diş eti rahatsızlıklarına dikkat edilmelidir. Vücutta enfeksiyon odağı varsa hemen tedavi edilmelidir ki protez enfeksiyonu önlensin. Tıbbi tedavilerin yetersiz olduğu ve günlük işlemleri yapamama durumunda yaşam kalitesini arttırmak için ameliyat olmalıdır. Hasta ve hasta yakınlarının tecrübeli hekim ve tam donanımlı hastanelerde olmak için iyi bir araştırma yapması da unutulmamalıdır.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com