Ege Ambulans
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular04/03/2019

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Özgür Demirtaş’ın kliniğinde görevli Diyetisyen Melin Yayıntaş, mide küçültme ameliyatından sonraki beslenme sürecinin 15 gün sıvı dönem, 15 gün püre dönemi ve 1’inci aydan sonra katı döneme geçiş olarak planlandığını belirterek tüp mide ameliyatı sonrası beslenme ile ilgili sık sorulan sorular hakkında bilgiler verdi.

Ameliyat olduğum gün sıvı tüketmeye başlayabilir miyim?

Tüp mide ameliyatının gerçekleştirildiği gün hasta damar yolu ile beslenir. Bu dönemde sıvı kaybının oluşmaması amacıyla serum ile desteklenir. 2’incigün midede kaçak testi yapıldıktan sonra doktor ve diyetisyen kontrolünde serum takviyesine ek olarak su içmeye başlar. 3’üncü gün diyetisyenin önerdiği sıvı alımına yavaş yavaş ve küçük yudumlarla başlanabilir.

Ömür boyu vitamin –mineral takviyesi almalı mıyım ?

Operasyon sonrası gerekli besin öğelerinin yeterli miktarda alınamamasına bağlı olarak kişilerin doktorun önerdiği şekilde vitamin takviyesi kullanması gereklidir. Tüp mide ameliyatı sonrası 1’inci,  3’üncü, 6’ıncı, 9’uncu ve 12’inci aylarda yapılan kontrollerde kan tetkikleri sonuçlarına göre doktorunun gerekli gördüğü takviyeler yapılmaktadır.

Mide küçültme ameliyatı sonrası oruç tutabilir miyim?

Tüp mide ameliyatında 1 yıl sonra oruç tutulabilir. Bu ameliyatlarda kişinin yeterli besin öğelerini alabilmesi için az az ve sık sık yemesi gerekmektedir. Ramazan ayında 2 öğün olarak beslenildiğinden operasyon geçiren kişiler 2 öğünde yeterli miktarda besin öğelerini alamazlar. Ancak 1 sene sonunda kişilerin gıdaları tolere etme durumu arttığı için doktor ve diyetisyenin beslenme önerileri doğrultusunda oruç tutulabilir.

Ameliyattan sonraki süreçte gazlı içecekler neden tüketilmemeli?

Gazlı içecekler boş kalori alımınızı arttırarak, şeker isteğinizi tetikleyebilir.  Ayrıca mideyi hızla şişirmesinden dolayı ihtiyacınız olan sağlıklı besinleri tüketmenizi engeller ve sürekli tüketildiğinde mide hacminin genişlemesini sağlayabilir.

Tüp mide ameliyatından sonra ömür boyu diyet mi yapacağım? Tekrar kilo alır mıyım?

Obezite ameliyatları mucize olarak görülmemelidir. Cerrahi yöntem sizin diyet ve sporla kilo verimini başaramadığınız durumlarda ameliyata uygun kişilere gerçekleştirilen bir yöntemdir. Mide küçültme ameliyatı oldum sonrasında asla kilo almam diye düşünülmemelidir. Bu ameliyatla midenizin hacmi küçültülüp, açlık hissiniz ortadan kalkmaktadır. Ameliyat sonrası diyetisyeninizin önerdiği sağlıklı beslenme kurallarına uymayıp, hacimce küçülen midenizi , hacim olarak az fakat yüksek kalorili, sağlıksız besinlerle doldurduğunuzda tekrar kilo alımı gerçekleşebilir. Tüp mide ameliyatlarından sonraki süreçte sağlıklı beslenme yaşam şekli haline getirilmeli, diyet olarak düşünülmemelidir.

Ameliyat sonrası süreçte katı- sıvı ayrımı neden önemlidir?

Operasyon sonrası 1’inci ayda katı beslenme dönemine geçildiğinde katı besinler ile sıvılar aynı anda tüketilmemelidir. Sıvı alımı yemeklerden 30 dakika önce veya 30 dakika sonra olmalıdır. Bunun nedeni, mide hacmi küçüldüğü için yemek sırasında sıvı alımı hızlı doygunluk hissi sağlayacak ve almanız gereken besinlerin yeterli tüketilmesine engel olacaktır.

Açlık hissetmiyorum, diyetisyenimin önerdiğinden daha az yersem daha hızlı kilo verir miyim?

Mide ameliyatlarından sonraki süreçte hastaların beslenme konusunda yaptığı en büyük yanlış açlık hissetmedikleri için uzun süre hiçbir şey yememektir. Bu durum hastada halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, vitamin eksiklikleri, sağlıksız kilo verimi, kas kaybına neden olur. Uzun süre açlıklar metabolizmayı yavaşlattığından dolayı kilo verimi yavaşlar. Diyetisyenin önerdiği beslenme programı sizin sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi sağlayacak gereksiniminiz doğrultusunda düzenlenmiştir.’’ Daha hızlı kilo vereyim’’ gibi yanlış düşüncelerden uzaklaşıp diyetisyeniniz tarafından önerilen beslenme programınıza özen göstermelisiniz.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com