Ege Ambulans
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Hamile Kalabilir miyim?03/02/2021

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Özgür Demirtaş obezite ameliyatı sonrası hamilelik için en az bir yıl beklenmesi gerektiğini bu sürenin sonrasında hamile kalınmasının herhangi bir sakıncası olmadığını söyledi.

Op. Dr. Özgür Demirtaş, “ Bütün   kadınlar, yaşamları boyunca  mutlaka çocuk sahibi olmak ve annelik duygusunu yaşamak  istiyor. Annelik duygusunu yaşamak isteyen, ancak obez olan kadınlarda, hem gebe kalmak zorlaşıyor hem de gebelik süreci zorlu geçebiliyor. Obeziteden kurtulmak hem anne olmayı kolaylaştırıyor hem de daha sağlıklı bir gebelik  süreci yaşanmasını sağlıyor. Obez olan birçok kadının, obezite cerrahisinin gebeliğe  engel olup olmayacağı konusunda endişe ve şüpheleri mevcut. Oysa obezite cerrahisinden(Mide küçültme ve gastrik by pass) 1 yıl sonra gebelik  planları yapılabilir” dedi.

Yaşam Tarzı Düzenlenmeli

Obezite cerrahisi sonrasında vücudun yeni beslenme sürecine alışması ve fazla kiloların verilmesinin daha  sağlıklı bir hamilelik süreci yaşanmasını sağladığını belirten Op. Dr. Demirtaş, “ Gebelikte  artan hormonların etkisiyle bulantı , kusma ve midenin boşalmasındaki  yavaşlama ,şişkinlik  hissine neden olur. Ayrıca gebeliğin son dönemlerinde reflü şikayetleri daha sık görülür. Bu ameliyatı olan  kişilerde daha çok yaşanıyor. Bu nedenle obezite cerrahisi olan kişilerin mümkünse 1 yıl hamile kalmamaları öneriliyor. Bu ilk 1 yıllık süre içerisinde kişilerde yeterli ve dengeli kilo kaybının sağlanması, diyetle birlikte yaşam tarzı düzenlenmesi gerekiyor” dedi.

 Obezite Tedavi Edilmeli

Obezite sorunu olan kişilerde polikistik over sendromu da varsa, bu durum insülin direnci gelişmesine bağlı yumurtlama bozukluğuna ve  sonrasında ise kısırlığa  neden olabildiğini belirten Op. Dr. Demirtaş, “ Bu nedenle obezite sınıfındaki  kadınların gebe  kalması da zorlaşıyor. Obezite sınıfındaki  gebe kalsalar da, şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, böbrek rahatsızlıkları gibi gebelikte ortaya çıkan sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliyorlar.Mide küçültme ve gastrik by pass sonrası gebe kalmak, kilo verimi sayesinde gebelik şeker hastalığı, gebelik yüksek tansiyonu gibi birçok hamilelik ile alakalı hastalığın riskini önemli ölçüde azaltır. Bu nedenle ameliyat dışı yöntemlerle kilo verememiş ve gebe  kalamamış ve vücut/kitle endeksi 35'in üzerindeki kadınların, obezite cerrahisini tercih etmeleri öneriliyor. Obezite cerrahisi sonrası ideal kiloya gelindiğinde, çoğunlukla kısırlık tedavisine gerek kalmadan gebe kalma şansı doğuyor” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com