Ege Ambulans
Türk Doktordan Devrimci Buluş07/05/2021

Uzun yıllardır uyku apne hastalığının tanı ve tedavisini değiştirmeye çalışan Türk Kulak Burun Boğaz hekimi Op. Dr. Arman Afrashi, tıkayıcı uyku apne hastalığının tanısında kullanılacak buluşunu uluslararası arenada tanıttı.

Günümüzde yaklaşık dört yüz milyon uyku apne hastasının bulunduğunu belirten Op. Dr. Arman Afrashi dünyada bu hastalığın tanısı değişik yöntemlerin uygulandığını ve bu yöntemlerden en eskisinin halk tarafından uyku testi olarak bilinen Polisomnografi yöntemi olduğunu söyledi.

Uyku cerrahları için oldukça önemli olan ve tedavinin şeklini belirleyen bir başka yöntemin uyku endoskopisi (DISE) yöntemi olduğunu kaydeden Op. Dr. Afrashi, “ Otuz yıl önce keşfedilen bu yöntemde hastaya kısmi anestezi (kontrollü Sedasyon anestezisi) verildikten sonra üst solunum yolu endoskop kullanılarak görüntülenmekte ve üst solunum yolunda meydana gelen çökmeler kayıt altına alınarak tespit edilmektedir. Bu yöntemin en büyük eksikliği hastanın normal uykuda değil, anestezi altında görüntülenmesidir” dedi.

Dr. Afrashi’nin tasarladığı yöntemde ise hasta normal uykuda özel bir mini kamera sistemi ile görüntülenecektir. Wi-fi aracılığıyla aldığı görüntüyü anında dışarıya aktaran ve kaydeden sistem sayesinde otuz yıl sonra ilk kez gerçek uyku sırasında izlenebilecektir.

Uyku apne hastalığının tanı ve tedavisi için yeni innovatif buluşlarla ilgilenen dünyadaki en önemli kuruluş olan ISSTA’ın (International Sleep Science Technology Association) 05.03.2021 tarihli toplantısında buluşunu sunan Dr. Afrashi, sunumdan kısa bir süre sonra kendisine yurtdışından buluşunun ticarileştirilmesi teklifi geldiğini belirtti. Ardından İberoAmerican uyku cerrahları camiası tarafından sunum teklifi alan Dr. Afrashi 25.03.2021 tarihinde İspanya, Orta ve Güney Amerika uyku cerrahlarına sunum yaptı.

Dr. Afrashi şu anda elinde tasarladığı üç ayrı yeni tedavi yönteminin bulunduğunu ve bunların ikisi ile ilgili çalışmaların Türkiye’de yapılabileceğini belirtti. Dr. Afrashi Bilimsel buluşların büyük medikal şirketlerin desteği olmadan gerçekleşemediği günümüz dünyasında gerek hastaların tedavilerinin yapılması, gerekse yeni tanı ve tedavilerin ortaya çıktığı ülkelerin güçlenmesi bilime verilen destekle mümkün olduğunu ekledi. Önceki yıllarda hiçbir destek almadan orijinal çalışma ve tasarladığı tedavi yöntemlerini Çin, Almanya ve İtalya’da sunan Dr. Afrashi bazı ülkelerin innovasyonun değerinin bildiklerini ve bunu meyvelerini ileriki yıllarda toplayacaklarını söyledi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com