Ege Ambulans
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarında Ses Kısıklığına Dikkat 07/11/2022

Havaların soğuması ile birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarının artmaya başladığını belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan bu enfeksiyonlara bağlı olarak gelişen ses kısıklığı şikayeti ile polikliniklere başvuran hastaların sayısının da arttığını söyledi. Doç. Dr. Erhan Demirhan üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ses kısıklıklarında yapılması gerekenler ile ilgili bilgiler Verdi.

Sigara içilen ortamlarda bulunmayın

Üst solunum enfeksiyonu geçiren hastalarda ses tellerinin örtü tabakası daha hassastır. Bu nedenle hastaların enfeksiyon döneminde sigara içmemeleri ve sigara içilen ortamlarda  bulunmamalarını öneriyoruz. Ortam nem oranının düşük olması da ses kısıklığını olumsuz etkileyen bir durumdur. Bu nedenle üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında özellikle ses kısıklığı olan hastaların oda nemlendiricisi kullanmalarını öneriyoruz.

Ses tellerinizi dinlendirin

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının önemli bir kısmında, üst solunum yollarında ve özellikle de ses tellerinde oluşan ödem nedeniyle ses kısıklığı gelişmektedir. Bu da ses tellerini daha hassas hale getirmektedir. Bu nedenle üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında sesimizi çok zorlamadan kullanmamız ve mümkün olabildiğince sesimizi dinlendirmemiz çok önemlidir.

Daha az çay, kahve; daha fazla su tüketin

Çay, kahve ve enerji içeceği gibi kafeinli içecekler hem ses telleri üzerine asit reflüye yol açarlar hem de vücuttan su atılmasına yol açarak ses tellerini kurutucu etkiye sahiptirler. Bu nedenle zaten hassas olan ses tellerini olumsuz etkileyerek ses kısıklığını arttırırlar. Bu dönemde günde en az 2,5-3 litre su tüketmek ses sağlığımız açısından çok önemlidir.

Mentollü pastillerden uzak durun

Üst solunum yolu enfeksiyonu olan hastaların önemli bir kısmı boğazlarında yaşadıkları rahatsızlık hissi ve boğaz ağrısı nedeniyle boğaz pastilleri kullanmaktadırlar. Ancak boğaz pastilleri bir rahatlama sağlarken, içerdikleri mentol nedeniyle de üst solunum yollarında ve ses tellerinde kuruluğa yol açmaktadırlar. Bu nedenle ses kısıklığının da eşlik ettiği üst solunum yolu enfeksiyonlarında mentollü pastillerin kullanılmasını önermemekteyiz. Doç. Dr. Demirhan, “ Bu dönemde sesinizi açacak mucize bir ilaç veya tedavi aramak yerine doktorunuzun önerilere uyarak bol su tüketin ve sesinizi mümkün olabildiğince dinlendirin. Sesiniz günler içinde normale dönecektir. Ancak tüm önlem ve önerilere uymanıza rağmen, ses kısıklığınızın tam düzelmemesi ve devam etmesi durumunda mutlaka bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanına başvurun” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com