Ege Ambulans
Uzaktan Eğitim Döneminde Çocuğunuzun Oturuşuna Dikkat Edin05/11/2020

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Akın Kapubağlı Koronavirüs önlemleri kapsamında uzaktan eğitim modeli ile eğitim hayatlarına devam eden öğrencilere ve ailelerine doğru oturuş konusunda tavsiyelerde bulundu. Uzun süre yanlış pozisyonda oturmanın ortopedik olarak bazı sorunlara yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Akın Kapubağlı, öğrencilerin dersleri okulda oturdukları şekilde takip etmesi gerektiğini söyledi.

Kifoz ( Kamburluk) Nedir?

İnsan vücudunun dik durmasını sağlayan omurların öne doğru eğilmesine kifoz yani kamburluk adı verildiğini belirten Prof. Dr. Akın Kapubağlı, “ hem kifoz hem de skolyoz doğuştan olabildiği gibi sonradan da olabilir. Çocukluk döneminde çoğu kez karşımıza çıkan kifoz ( kamburluk) şikayetlerinin sebeplerinden biri de çocukların uzun süre bilgisayar veya tablet başında uygun olmayan pozisyonda oturmalarından kaynaklanabilir. Özellikle oturulan sandalye ve masaların çocuğun yaşına ve yapısına uygun olmaması da eklenirse kamburluk hali ilerleyici ve kalıcı olabilir.

Çocuğa Uygun Mobilya Seçilmeli

Çocuğun oturma alışkanlığı masa ve sandalyenin uygun yükseklikte olması bu problemin oluşmasını büyük ölçüde etkileyeceğini belirten Prof. Dr. Akın Kapubağlı, “ Bir süre sonra çocukta boyun ve sırt ağrısı duruş bozukluğu, aşırı yorgunluk ve ilerleyen vakalarda nefes darlığı veya solunum güçlüğüne sebep olabilir. Böyle bir durumda öncelikle kifozun yapısal bir nedenleri yoksa pozisyonel sebepleri olduğuna karar vermek gerekir ”dedi.

Sık Hareket Edilmeli

Prof. Dr. Kapubağlı, “ Çocuğa dik dur dediğimizde kamburluk belirgin olarak düzelebiliyorsa bu genellikle pastürel( pozisyonel) bozukluktur. Uzun süre bilgisayar başında hareketsiz duran çocuklarda sırt kaslarının yorulmasından kaynaklanan bu kamburluğun önlenmesinde sık sık çocukların hareket etmeleri sırt kaslarını güçlendirici egzersiz yapmaları önerilir. Ayrıca bu çocuklara sırt kaslarını güçlendirecek ters mekik hareketleri yapmaları teşvik edilmelidir” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com