Ege Ambulans
Vajinusmus’ta Cinsel Terapi ve Botoks05/02/2018

Ekol Hastanesi Psikiyatri Kliniği’nden Uzm. Dr. Mehmet Bayın “Vajinismus ve ağrılı cinsel birleşme tedavisinde cinsel terapi ve botoks tedavisinin kombinasyonunun yüz güldüren sonuçlar verdiğini söyledi.”

Vajinismus cinsel birleşmenin olmadığı evliliklerin sık nedenlerinden biri olduğunu belirten Ekol Hastanesi Psikiyatri Kliniği’nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Mehmet Bayın “Dünya genelinde kadınların yüzde 1-7’sini etkiler. Vajinismus, penis girişi denendiğinde vajinanın dış üçte birlik kısmını çevreleyen kasların istem dışı ve kontrolsüz kasılmasıdır. Buna bedenin çeşitli bölgelerinde kasılmalar, bacakların kapatılması, ağrı, korku, titreme, terleme, bulantı ve kusma gibi belirtiler eşlik edebilir” dedi.

Botoks İle Tedavi

Vajinismusun temelde psikolojik etkenlere bağlı olduğunu ve bu nedenle cinsel terapi tedavisinde birincil önem taşıdığını belirten Uzm. Dr. Mehmet Bayın, “Psikoterapide cinsel danışmanlık verilmekte ve aşamalı gevşetme egzersizleri uygulanmaktadır.   Botoks tedavisi, cinsel terapi ile kombine edilerek iyileşme süreci hızlandırılmaktadır. Bu tedavide botoks maddesi (botulinum toksin tip A) vajinayı çevreleyen kasların içine enjekte edilerek bu kasların istemsiz ve kontrolsüz kasılması engellenir. Cinsel terapi ve botoks tedavisinin kombinasyonu ile uygulanan bu yöntem göreceli olarak kısa bir süre içerisinde yüksek oranda (yüzde 70-90) iyileşme ile sonuçlanmaktadır.

Cinsel birleşmeyle ilişkili ağrının olduğu ancak vajinismustan farklı olarak cinsel birleşmeyi engellemeyen ağrılı cinsel birleşme (disparoni) sık görülen bir başka cinsel işlev bozukluğu olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Mehmet Bayın, “Kadınların yüzde 10-20’sini etkiler. Bu hastalıkta biyolojik, psikolojik ve sosyal-ilişkisel nedenler rol oynamaktadır. Biyolojik etkenlerin söz konusu olduğu vakalarda gerekli tıbbi tedaviler; psikolojik, sosyal ve kişilerarası ilişki etkenlerinin rol oynadığı vakalarda cinsel terapi uygulanmaktadır. Bu konuda yapılan çalışmalarda, geleneksel tıbbi tedavilerin etkili olmadığı vakalarda botoks tedavisi umut verici görünmektedir” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com