Ege Ambulans
Varis Tedavisi Kişiye Özel Olarak Planlanmalı28/03/2022

Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cenk Erdal alt ekstremitenin toplardamar yetmezliği olarak adlandırılan varis tedavisinin kişiye özel olarak planlanması gerektiğini belirterek varisler hakkında bilgiler verdi, tedavi yöntemlerini anlattı

Varis belirtileri hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Cenk Erdal, “ Bacaklarınızda  mavi mor şişlikler, ağrı, bacaklarda ağırlık hissi, bacaklarda şişlik, bacaklarda uyuşukluk ve kaşınma varsa varis olabilir” dedi.

Varislerin, kılcal damar varisleri, retiküler varisler ve büyük toplardamar varisleri olarak üçe ayrıldığını belirten Prof. Dr. Cenk Erdal varis çeşitleri hakkında bilgiler verdi, tedavi yöntemlerini anlattı.

Kılcal damar varisleri: Çapları bir milimetreden azdır ve telenjiektazi olarak adlandırılır. Bu varisler genellikle kılcal damarların çatlamaları sonucu oluşur. Görüntü olarak örümcek ağına benzerler. Gebelik ve hormon kullanan genç kadınlarda sıkça görülürler. 

Retiküler varisleri: Çapları bir üç milimetre arasındadır ve daha ziyade diz arkası ve ayak bileği çevresinde görülen ciltten hafif kabarık ve mavi renklidir.

Büyük toplardamar varisleri Bacaktaki büyük ve küçük safen ven denilen toplardamarların yetmezliği sonucunda oluşur. Ciltten oldukça kabarık ve yeşilimsi olurlar. Varis belirtilerinin tamamını gösterirler. 

Varis tedavisi

Varis tedavisinin kişiye özel olarak planlandığını ve tedavide çeşitli yöntemlerden yararlanıldığını belirten Prof. Dr. Cenk Erdal, “ Varisli damarın lazerle tedavi yönteminde damar içine bir katater yerleştirilmekte ve lazer cihazından bir ışın gönderilerek damar yakılmaktadır. Radyofrekans yönteminde ise yine bir katater yardımı ile damar içine radyo dalgaları gönderilir. Bu esnada bir ısı oluşur ve damar yakılmış olur.  Bu işlemler esnasında sadece lokal anestezi kullanılır ve hastalar günübirlik tedavi olup hastaneden çıkabilirler. Damar içine köpük vererek varisi düzeltmek yani damar skleroterapisi özellikle 1-3 mm çapındaki retiküler venlerin tedavisinde kullanılmaktadır daha küçük çaplı 1mm ve daha küçük olan telenjiektazilerin tedavisinde ise yüzeyel RF tedavisi kullanmaktayız” şeklinde konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com