Ege Ambulans
Varisin Erken Tanı ve Tedavisi Önem Taşır30/11/2021

Varis hakkında bilgiler veren Özel Akut Kalp Damar Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Engin Tulukoğlu, “ Toplardamarlar, kanı temizlenmek üzere kalbe doğru taşıyan damarlardır. Bu damarların düzensiz bir biçimde uzayarak büklümlü ve kıvrımlı olarak genişlemesi  ve şişmesine  varis adı verilmektedir. Kanın cilt altı damarlarda anormal şekilde toplanmasıyla meydana gelen, mavimsi-mor, şiş ve kıvrıntılı damarlarla ortaya çıkan varis, genellikle bacaklarda, daha sık olarak da baldırda görülür. Kadınlarda erkeklere nazaran daha sık görülmektedir” dedi.  

Varis Oluşumunun Nedenleri

Op. Dr. Engin Tulukoğlu, “ Uzun süreli ayakta durmak, şişmanlık, uzun süre oturarak çalışmak, gebelik, doğum kontrol ilaçları ve menapoz döneminde kullanılan hormon replasman hapları, kalıtım, bacakları sıkan dar kıyafetler giymek ve yüksek topuklu ayakkabılar kullanmak varis oluşumunun nedenleri arasında yer alır” dedi.

Ağrı Genel Şikayet

Varis hastalığında bacaklarda dolgunluk ve ağırlık hissi genel şikayet olarak ortaya çıktığını ifade eden Op. Dr. Tulukoğlu, “ gece krampları, ayak bileğinde akşama doğru oluşan şişme, ciltte renk değişikliği, varisli damardan olan ani kanamalar, ileri dönemlerde ayak bileği düzeyinde yara oluşumu diğer şikayetler arasındadır “ diye konuştu.

Bu Tedbirleri Alın

Varis hastalığında alınacak tedbirler hakkında bilgiler veren Op. Dr. Tulukoğlu, “ Mümkün olduğunca bacaklarınızı kalp seviyesinde yukarı kaldırarak dinlendirmek, varis çorabı kullanmak, fazla kilolardan kurtulmak, uzun süreli ayakta durmamak, uzun süreli sabit oturmamak, çok sıkı giyisiler giymemek, yüksek topuklu ayakkabılar kullanmamak ve düzenl, spor yapmak varise karşı alınacak önlemlerdendir. Ayrıca varisler sıcakta daha da gelişirler. O nedenle çok sıcak banyolardan ve uzun süreli güneşlenmekten kaçının” şeklinde konuştu.

Varis Tedavisi

Varis tedavisinde bacaktaki oluşumların iyi tespit edilmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Engin Tulukoğlu, “ Dopler ultrasound tetkiki ile bacağın toplardamar haritası çıkarılmalıdır. Ancak bu sayede doğru bir şekilde tedavi edilebilinir. Variste klasik tedavi cerrahi tedavidir. Bunun dışında ameliyatsız varis tedavileri de bulunmaktadır ( Lazer, yapıştırma, radyofrekans, köpük skleroterapi). Önemli olan hangi hastaya hangi tedavi uygulanacağının iyi tespit edilmesidir. Doğru ellerde iyi bir muayene ve dopler tetkiki sonucunda bu tedavi yöntemlerinden biri seçilmelidir. Günümüzde klasik varis cerrahisi tedavisi yerini  yeni gelişen damar içinden uygulanan varis operasyonlarına bırakmaktadır. Bu tedavilerde herhangi bir cerrahi kesi olmaz. Bu nedenle hasta hastanede yatmaz ve işine hızlıca dönebilir. Ancak bu tedavi her hastaya uygun olmayabilir. Bazı hastalarda varisler ileri derecede artmıştır. Bu hasta grubuna klasik cerrahi tedavi uygulanmalıdır” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com